A mauthauseni koncentrációs tábor áldozataira emlékeztek

Fotó: MTI/MTVA / Andy Wenzel

-

Csaknem huszonkétezren emlékeztek a felső-ausztriai Mauthausenben az egykori koncentrációs tábor felszabadulásának hetvenedik évfordulóján.


Az akkori embertelenség ellen úgy vehetjük fel leginkább a harcot, ha legyőzzük a ma embertelenségét– mondta Willi Mernyi, a megemlékezést szervező Ausztriai Mauthausen Bizottság elnöke. Mernyi beszédében több szolidaritásra szólított fel azokkal, akik ma nem Európában, hanem Európa felé menekülnek és életüket kockáztatják a Földközi-tengeren.

Max R. Garcia, a mauthauseni tábor borzalmainak egyik túlélője kiemelte:


kételkedik abban, hogy az emberiség tanult a történelemből, azonban fontosnak tartja, hogy az egykoron történteket megismertessék a fiatalokkal.

Az idei eseményen különösen azokra emlékeztek, akiket a kőbányában végzett munkára kényszerítettek, hiszen a koncentrációs tábor legfőbb célja a munka általi megsemmisítés volt.

Mauthausenbe és a hozzá tartozó 49 melléktáborba csaknem 200 ezer embert internáltak, mintegy százezren vesztek oda, arról pedig nincsenek pontos adatok, hogy hány egykori fogoly van még életben.

A megemlékezésen egykori foglyok visszaemlékezéseit Mercedes Echerer magyar származású osztrák színésznő és Konstanze Breitebner osztrák színésznő olvasta fel.