A matektanárok Orbánnál tiltakoznak a tankönyvügy miatt

Fotó: Getty Images / Digital Vision / Getty Images / Digital Vision

-

A tankönyvválasztás korlátozása szerintük korlátozza a pedagógusok szakmai szabadságát.


Elfogadhatatlannak tartja a matematikát tanítók szakmai szervezete, hogy a tankönyvválasztásról nem volt szakmai egyeztetés.

Hoffmann Rózsa államtitkár április első felében kiküldött levele szerint a tanárok egy szűkített listáról választhatnak tankönyvet, ráadásul csak az állami kiadók kiadványai közül. A történelem- és a magyartanárok is tiltakoztak korábban. Volt, aki a kísérleti tankönyvek színvonalát is kifogásolta. A tankönyveket április végéig kell megrendelniük a pedagógusoknak, a „javasolt listáról”. Ez azonban inkább a kötelezően választható könyveket sorolja fel:  a tankerületek ugyanis a rendelés után ellenőrzik, hogy csak erről a listáról választottak-e könyveket az iskolák.

A Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Szakosztálya (az összes többi szakosztállyal együtt) nem ért egyet azzal, hogy ilyen mértékben korlátozzák a tankönyvek, köztük a nemzetközileg elismert művek választhatóságát. Véleménye szerint a pedagógusok egy bővebb listából is ki tudnák választani a legmegfelelőbb könyvet a diákok számára.

Az intézkedés korlátozza a pedagógusok szakmai szabadságát – szól a kormányfőnek írt levél –, ezért a matektanárok szeretnék, ha felfüggesztenék a korlátozást, amíg nem születik elfogadható szakmai döntés.