A másodpilóta szándékosan zuhant le a Germanwings gépével

Fotó: AFP / ADEK BERRY

-


A megdöbbentő felfedezésekről a marseille-i ügyészség számolt be egy sajtótájékoztatón. Brice Robin ügyész ismertette a hangrögzítő felvételét a repülés utolsó 30 percéről.


Az első 20 percben kedélyesen beszélgetett a pilóta és a másodpilóta, aztán előbbit szólította a szükség és kiment a vécére. Visszajönni már nem tudott, társa kizárta. A pilótafülkében a következő 10 percben egyetlen szó sem hangzott el. A pilótafülkében nem volt pánik, a másodpilóta lélegzése normális maradt. Az ügyész szerint a másodpilóta a becsapódás pillanatáig életben volt.Az ügyész nem tartja öngyilkosságnak az esetet, szerinte a másodpilóta szándékosan akarta az egész gépet elpusztítani. Robin elmondta továbbá, hogy a 28 éves másodpilótát Andreas Lubitznak hívták, aki a németországi Montabaurból származott (félúton Frankfurt és Köln között), német állampolgár, és nem létezett arra utaló információ, hogy terrorista lenne. A másodpilótáról ebben a cikkünkben olvashat.

Szándékos emberölés miatt indítanak vizsgálatot. Az ügyész szerint most a férfi környezetét próbálják meg feltérképezni. Gerold Wissel repülésszakértő a Die Welt című német lapnak azt mondta, hogy a Lufthansánál komolyan veszik a pilóták pszichés alkalmasságát. A karrierjük elején is átesnek egy pszichológiai vizsgálaton, és később is rendszeresen részt kell venniük orvosi rutinteszteken. Alkoholizmus, depresszió vagy pszichés bizonytalanság esetén azonnal intézkednek.Az ajtóval mindig csak a baj van

A 2001. szeptember 11-i támadás után a légi közlekedési szabályokat szigorították, a repülőgépgyártóknak úgy kellett megépíteniük a pilótafülkék ajtóit, hogy azokat ne lehessen kívülről könnyen kinyitni. A szeptember 11-i merényletek terroristái ugyanis épp azt használták ki, hogy könnyen bejuthattak a pilótafülkébe, és megtámadhatták a pilótákat.

Az Airbus A320-as felépítése lehetővé teszi, hogy vészhelyzetben a személyzet bejusson a pilótafülkébe, amennyiben a pilóta bentről nem reagál. A kód begépelése után az ajtó harminc másodpercen belül kinyílik. A pilóta azonban felülbírálhatja ezt, és bentről további 5-20 percre megakadályozhatja az ajtó kinyitását.

Az Airbus alábbi videóján az új biztonsági rendszert mutatja be:Nem biztos, hogy ez az első ilyen eset

Nem ez az első alkalom, hogy egy pilóta vagy másodpilóta szándékosan okoz végzetes balesetet az általa vezetett repülőgéppel. 2013 novemberében egy Mozambikból Angolába tartó járat esetében jutott arra a következtetésre a nyomozás, hogy a kapitány szándékosan okozott balesetet nem sokkal az után, hogy a másodpilóta elhagyta a pilótafülkét. A gép Namíbia felett zuhant le, 33 ember halt meg a szerencsétlenségben.

1999 októberében az EgyptAir Boeing 767-ese kezdett el zuhanni harminc perccel azt követően, hogy felszállt New Yorkból. A nyomozók szerint az első tiszt szándékosan okozta a becsapódást, de meggyőző bizonyítékokat nem találtak. Ebben a szerencsétlenségben 217 ember vesztette életét.

Több mint százan haltak meg 1997 decemberében az Indonéziából Szingapúr felé tartó Boeing 737-esen, miután a pilóta a gyanú szerint lekapcsolta a gép adatrögzítő berendezéseit, és szándékosan a földnek irányította. A pilótának a munkájával kapcsolatban akadtak problémái.