A marseille-i késelő fivérét követték az olasz rendőrök

Forrás: EPA

-

A kapcsolatait akarták kideríteni. A harmadik fivér Tunéziában vagy Svájcban lehet.


A merénylet előtti napon sűrű üzenetváltás zajlott Ahmed Hanadzsi, a tíz nappal ezelőtti marseille-i merénylet elkövetője és fivére, a dzsihadista harcosként Szíriában is járt Anísz Amri között. Anísz akkor Olaszországban tartózkodott, problémamentesen átjutva a francia-olasz határon. A 30 éves tunéziai Ahmed Hanadzsi október elsején Marseille főpályaudvaránál késelt meg két nőt. A férfit a járőröző katonák lelőtték.

Öt évvel fiatalabb testvérét, Anísz Amrit a terrorizmusellenes olasz nyomozók, a Digos emberei szombaton vették őrizetbe Ferrarában. A férfit kiadják Franciaországnak.

Az olaszok szerint a testvérek a merénylet előtt Franciaországban tartózkodtak. A támadás előtt Anísz elindult Olaszországba, és szeptember 27-én átlépte a francia-olasz határt Ventimigliánál. A határátkelőn a 2015-ös párizsi terrortámadások óta kiemelt határellenőrzés van érvényben.

A merénylet előtti napon a testvérek sűrűn váltottak sms-üzeneteket francia telefonkártyáikkal. Anísz október 4-én aktivált egy olasz telefonkártyát Liguria tartományban, és innen a Digos követte a nyomát egészen az őrizetbe vételéig, mert a kapcsolatait akarták felderíteni. Azután fogták el, hogy egyik ismerősének azt mondta, megunta az életét, és ez egy esetleges öngyilkos merényletre utalhatott. Aníszt szállásadójával, egy tunéziai egyetemistával együtt vették őrizetbe.

Anísz 2014-ben a Szicília melletti Favignana szigetén kötött ki egy tunéziai csoportot szállító hajóval. Azonosítása után az olaszok kiutasították és visszaküldték Tunéziába, mivel hazájának hatósági jelzések szerint terroristagyanús személynek számított. Ezután két évig Szíriában harcolt, majd innen Franciaországba utazott. Testvérével Franciaország és Olaszország között mozgott.

Ahmed Hanadzsi 2003-ban fiatalkorúként érkezett Európába, valószínűleg Olaszországon keresztül Franciaországig jutott el. 2008 és 2014 között Apriliában egy olasz nővel élt házasságban. 2012-ben több hónapot börtönben ült lopás és kábítószer-kereskedelem miatt. Az olasz rendőrök szerint a börtönben és testvére hatására radikalizálódhatott.

Harmadik fivérüket, Anur Hanadzsit szintén terroristagyanús személyként tartják számon. Korábbi hírek szerint Tunéziában őrizetbe vették, az olasz sajtó kedden viszont azt írta, hogy Svájcban tartózkodik.