A marihuána a legkelendőbb albán exportcikk

Fotó: AFP / Gent Shkullaku / AFP / Gent Shkullaku

-

Az ország GDP-értékének harmadát adta volna egy ültetvény.


Az albán miniszterelnök levélben kérte az EU segítségét a szervezett bűnözés elleni harcban. Edi Rama azt írta: a bűnbandák vezetőit el kell fogni és bíróság elé állítani, valamint el kell kobozni tőlük a törvényellenes tevékenységükből származó vagyontárgyakat.

Az albán bűnbandák vezetői közül csak keveseket tartóztatnak le és állítanak bíróság elé. A miniszterelnök szerint egyesek az EU-tagországaiban élnek.

A szervezett bűnözés – főleg a kábítószer-kereskedelem – elleni küzdelem az egyik legnehezebb feladat, amellyel Albániának meg kell birkóznia. A balkáni ország jövőre szeretné elkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Rama szerint Albánia ért el már sikereket abban, hogy ne tekintsék Európa kannabisz-fővárosának, több tucatnyi termesztőt tartóztattak le, és ültetvényeiket felszámolták. Az olasz pénzügyőrég helikoptereinek segítségével 88 ültetvényt számoltak fel az idén. 2014-ben Albánia déli részén egy akkora ültetvényt semmisítettek meg, amelynek az eladott termése az ország GDP-értékének a harmadát tette ki.