A ManUnited legostobább húzása, vagy a jövő aranylabdása?

-

Spanyolországban és Franciaországban is kis híján röhögőgörcsöt kaptak, amikor meghallották, hogy a Manchester United 36 millió fontot fizetett Anthony Martialért. A 19 éves francia válogatott csatárban azonban az angolok a jövő egyik aranylabdását látják.


A Manchester United 36 millió fontot fizetett a csatárért a Monacónak, ezzel a klub történetének harmadik legdrágább igazolása lett Angel Di Maria (59,7 millió font) és Juan Mata (37,1 millió font) után, négy évre írt alá plusz egyéves opcióval, a 9-es mezt kapta meg. Ennyi pénzért az angol együttes egy olyan játékost is igazolhatott volna, aki több szezonon keresztül bizonyított már, ontotta a gólokat, bajnoki címei és jelentős Bajnokok Ligája-rutinja van.


Kicsit zsákbamacskának tűnik, de Manchesterben bíznak benne


Ehhez képest a 19 éves Anthony Martial eddig főleg az utánpótlásban villogott, még a Lyon korosztályos csapatában 21 bajnokin 32 gólt lőtt, ezután hívták fel a felnőttekhez, ahol háromszor lépett pályára, mielőtt a Monaco szerződtette volna. Első szezonjában 15 meccsen két gólt lőtt, tavaly pedig 42 meccsen 11-szer volt eredményes. A bajnokságban kilenc gólt szerzett, ezzel az öt topligát számítva a legeredményesebb juniorkorú játékos volt.

A Bajnokok Ligájában hét meccsen egy gólpasszig jutott, az idén pedig három bajnokin egy gólpasszt, a négy BL-selejtezőn pedig egy gólt és egy gólpasszt jegyzett. Ennyivel sikerült elérnie azt, hogy az érte fizetett 36 millió fonttal a világ legdrágább tinédzser focistája lett. Luke Shaw-t előzte meg, akiért ugyancsak a Manchester United fizetett 27 millió fontot még tavaly. A Monaco két éve 4,4 millió fontért vette meg Martialt a Lyontól, amely most még 7,35 millió fontot is kap a United által fizetett összegből.


Itt David Luiz üldözi


Már valószínűleg az akadémián beleverték, hogy mit kell nyilatkozni, ha egyszer egy igazán nagy klub leigazolja, ugyanis a bemutatásakor elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy a Manchester United szerződtette őt, hogy mindig is a Premier League-ben akart játszani, szerinte a Manchester United a világ legnagyobb klubja, és Louis Van Gaal a világ egyik legjobb edzője, akivel nagyon várja a közös munkát.


A holland szakember kevésbé ütötte fel a közhelyszótárt, amikor arra kérték, hogy mondjon véleményt a francia válogatottba is meghívott támadóról. „Anthony egy őstehetség, akiben hatalmas potenciál van. Régóta figyeljük őt, rendkívül sokoldalú játékos, használható középen és a támadósor két szélén is. Minden képessége megvan ahhoz, hogy igazi világsztár legyen, de egy kis időt kell neki adnunk, amíg megszokja az új környezetet, amíg felveszi a Premier League ritmusát.”A Monaco alelnöke, Vadim Vasziljev elárulta, hogy szerették volna megtartani egyik legnagyobb értéküket, de olyan ajánlattal állt elő a Manchester United, amelyet sem a klub, sem pedig a játékos nem tudott visszautasítani.

A korábbi manchesteri legenda, Phil Neville jelenleg a Valencia másodedzője, azé a Valenciáé, amely a BL-selejtező utolsó körében búcsúztatta a Monacót, így testközelből figyelhette meg a ManUnited új szerzeményét. „A két meccs alapján bátran állíthatom, hogy Anthony egy top-top csatár. Villámgyors, nagyon erős, és fantasztikusan tud megindulni a bal oldalon.


Bármikor, amikor megkapta a labdát, csak azért imádkoztam, hogy minél előbb vegyük el tőle.

Elképesztően veszélyes játékos, aki tökéletesen illik a Premier League-be. Nagyon jó igazolásnak tartom, még akkor is, ha egész Spanyolország azon nevet, hogy az angolok mennyit költöttek az idén igazolásokra.”


Ízelítő Martialból:


Az egyik leghíresebb francia szakújságíró, Philippe Auclair azt mondta a BBC-nek, hogy ők is tátott szájjal hallgatták a hírt, hogy mennyit fizetett a Monacónak a ManUnited Martialért. „Hogy megér-e ennyi pénzt? A franciák szerint egyértelmű, hogy nem.”

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya azonban lát benne fantáziát, hiszen meghívta a felnőtt nemzeti csapatba is. Játékát Thierry Henryéhoz hasonlítják. A Manchester Unitednél szinte biztosak abban, hogy Martial egyszer megnyeri az Aranylabdát, és szerintük egy aranylabdásért nem nagy befektetés 36 millió font.