A manchesteri robbantás a merénylővel is végezhetett

Fotó: MTI/AP/PA / Peter Byrne

-

Az Iszlám Állam állítólag vállalta a hétfő éjjeli véres merényletet. Ariana Grande telt házas koncertje után robbantott a támadó. Leállt a választási kampány.


Öngyilkos merénylet volt a manchesteri robbantás – írja a BBC. A brit rendőrség szerint terrortámadás történt, a házi készítésű pokolgép robbanása a merénylővel is végzett. Az Akbar Irak szerint a merényletet az Iszlám Állam vállalta, de ezt más forrás még nem erősítette meg. Az amerikai SITE szerint a feltételezett merénylőről szóló felvétel az Iszlám Államhoz kötődő médiában jelent meg.

A manchesteri aréna előcsarnokában, egy koncerten elkövetett hétfő esti merényletben 22-en meghaltak, 59-en pedig megsebesültek. A robbanás Ariana Grande amerikai énekesnő telt házas koncertjének végén történt a 21 ezer férőhelyes rendezvényközpontban, a jegypénztárak közelében. A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal volt, köztük gyerekek is.

Abban egyelőre nem biztos a rendőrség, hogy a támadó egyedül hajtotta-e végre a támadást Ariana Grande koncertje végén, vagy voltak segítői.

A CNN a robbanás pillanatáról közölt videót.Az éjszaka több mint 400 rendőr dolgozott a terrortámadás körülményeinek felderítésén és a helyszín biztosításán. Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrfőkapitánya sajtótájékoztatóján közölte: a sebesülteket hat manchesteri kórházban kezelik. Állapotukról nem mondott részleteket. A manchesteri rendőrség együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal. A rendőrség azt kérte a lakosságtól, hogy kerüljék a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen.

A vizsgálatába a közlekedési rendőrség is bekapcsolódott, mivel a Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés.

A brit rendőrség kedd reggel kiürítette a londoni Victoria buszpályaudvart, mert gyanús csomagot találtak a közelében. A pályaudvart és a környező utcák nagyjából egy órán át voltak lezárva. Miután kiderült, hogy a csomag ártalmatlan, a zárlatot feloldották.


Nincs kampány

Theresa May miniszterelnök bejelentette, hogy a Konzervatív Párt felfüggesztette választási kampányát. Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője is jelezte, hogy megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel, és egyetértettek, hogy a választási kampányt "további rendelkezésig" felfüggesztik. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.


Válságtanácskozás

Londonban hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a belügyminisztérium illetékesei. A Scotland Yard londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed. Kedd délelőtt értekezletet tart a brit kormány rendkívüli helyzetek esetén összeülő szakértői testülete, a COBRA is.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben.