A Manchester City a világ legerősebb futballklubja

Fotó: AFP / OLI SCARFF

-

Egy kimutatás szerint pénzügyi szempontból a Manchester City a világ legerősebb futballklubja.


A "Soccerex Football Finance 100" tanulmány készítői figyelembe vették a klubok tárgyi tulajdonait, bankban lévő pénzét, valamint a tulajdonosi befektetéseket és az adósságot.


A Premier League éllovasát a szintén angol Arsenal, majd a francia Paris Saint-Germain követi a listán. Némi meglepetésre a kínai Kuangcsou Evergrande a negyedik helyen szerepel, két pozícióval a Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírását megnyerő spanyol Real Madrid előtt.

„A kínai klub helye a világ labdarúgásában az elmúlt húsz évben bekövetkezett változás következménye” - utalt a Kuangcsou Evergrande pozíciójára David Wright, a Soccerex marketingigazgatója. Hozzátette: a kínai élvonalból kilenc klub került fel a százas listára, több mint Franciaországból, Németországból vagy Olaszországból.

"Az Arsenal második helye minden bizonnyal többeket meglep, és vita tárgya lehet, mert az átigazolási piacon jellemzően nem költ túl sokat" - hangsúlyozta Wright, aki szerint a londoniak üzleti modellje ezzel szemben rendkívül szilárd, ami különösen a klub tulajdonában lévő Emirates Stadionnak köszönhető.

A két "dobogós" mellett az angol élvonalból további három együttes - a Tottenham Hotspur (5.), a Manchester United (7.) és a Chelsea (9.) - került a legjobb tíz közé, ahol a spanyol Barcelonának (13.) nem jutott hely.