A maláj gép újabb roncsait fedezték fel?

Fotó: Europress/AFP/Paul Kane / Europress/AFP/Paul Kane

-

Mintegy háromszáz, vízen lebegő tárgyat, feltehetően roncsdarabot talált egy thaiföldi műhold az Indiai-óceán déli részén, azon a helyen, ahol húsz nappal ezelőtt valószínűleg lezuhant a Malaysia Airlines gépe 239 utassal a fedélzetén.


A thaiföldi műholdakat figyelő állami ügynökség vezetője közölte csütörtökön, hogy a tárgyak nagysága két méterestől tizenöt méteresig terjed, és az ausztráliai Perth városától mintegy 2700 kilométerre sodródnak a tengeren. „De nem tudjuk megerősíteni, nem merjük megerősíteni, hogy ezek a gép maradványai” - mondta a szakember. A kedden készített felvételeket továbbították Malajziának. A vízen látott tárgyak több száz négyzetkilométeren vannak szétszóródva az óceánban, mintegy 200 kilométerre attól a helytől, ahol egy francia műhold által készített felvételeken látható tárgyak vannak. Azok mintegy 400 négyzetkilométeren szóródtak szét a tengeren. Biztosat továbbra sem lehet tudni a március 8-án eltűnt maláj gépről, és a következő napok sem kecsegtetnek sok jóval. A viharos időjárás miatt ugyanis csütörtökön felfüggesztették a kutatást az Indiai-óceánon. Ráadásul a gép fekete doboza csak szűk két hétig sugároz jeleket; az után szinte lehetetlenség lesz megtalálni, és rekonstruálni, mi történt az eltűnt és minden jel szerint az óceánba zuhant utasszállítóval.


Megszólalt a pilóta fia: visszautasítja a vádakat

Az eltűnt maláj gép pilótájának családtagjai közül most nyilatkozott először az egyik hozzátartozó. A gépet vezető Zaharie Ahmad Shah legfiatalabb fia, a 26 éves Ahmad Seth Zaharie visszautasította, hogy az apja térítette volna el a repülőt politikai megfontolásból. A New Straits Timesnak adott interjújában a férfi megvédte apját, és cáfolta, hogy a pilótának szerepe lenne a gép eltűnésében. „Mindent olvastam. Elutasítom a spekulációkat. Jobban ismerem az apámat” - mondta a CNN szerint. Az amerikai hírportál emlékeztet arra, hogy a repülő eltűnésével kapcsolatos egyik feltételezés szerint politikai szándék vezérelhette a pilótát, aki szándékosan megszakította a kommunikációt a földi irányítással, hogy elterelhesse a gépet. Arról is lehetett olvasni, hogy Zaharie Ahmad Shah magánéleti problémái miatt öngyilkosságot követett el: kikapcsolta a kabinnyomást az utastérben, majd hagyta, hogy a gép addig repüljön, amíg van üzemanyaga, így végül lezuhant.