A majmok egész jól számolnak 25-ig

Fotó: / / /

-

Nem először vizsgálták a majmok matematikai képességeit. Egy friss kutatás eredményei alapján most biztosak lehetünk abban, hogy a majmok valóban értik is az alapvető matematikai műveleteket.


Margaret Livingstone neurobiológus és csapata a makákók egy fajának, három rhesusmajomnak először a 0 és 25 közötti számokat tanította meg. A mennyiségek összehasonlítása volt a követekező feladat. Itt a majmoknak el kellett dönteniük, hogy melyik szám kisebb vagy nagyobb. Ez a feladat úgy is sikerült, ha két számot először össze kellett adniuk és az eredményt kellett összevetniük egy másik számmal. A számokat érintőpanelen villantották fel a majmok előtt. A feladat a nagyobb szám megérintése volt, a sikeres válasz 50 százalék feletti volt mindhárom majom esetében. A kutatásban újszerűséget adta, hogy a számokra többfajta szimbólumot is használtak, ezáltal kizárták annak a lehetőségét, hogy a majmok csak memóriából dolgoznak.

A válasz x=11,4 A válasz x=11,4

Az emberek matematikai képességei kiemelkedőek, az állatvilágban hasonló nem található - gondolták sokáig a kutatók. A mostani kísérletet megelőzően is születtek erre bizonyítékok. Hasonló, kisebb-nagyobb kiválasztás, összeadás volt abban a tesztben is, amit a majmok mellett főiskolai hallgatók is megoldottak. Nem meglepő módon az utóbbiak jobban szerepeltek, a tesztjük 94 százalékos lett, míg a majmoké “csak” 76. Az emberekhez hasonlóan a majmoknak is több idő kellett, ha - az előbbi példát alapul véve, 4+5>8 - a két szám között kicsi volt a különbség. Ez azt sugallja, hogy a majmok és az emberek hasonlóan számolnak. Ugyanilyen típusú nehézséget, azaz hosszabb megoldási időt okozott embernek és majomnak a nagyobb számokkal való munka is.

A rhesusmajom a tudomány nagy barátja, még az űrben is járt


A ilyen típusú kutatások segítik megérteni, hogyan működnek az emlősök agyában a numerikus képességek idegrendszeri alapjai. Az eredményeket pedig az emberi agy vizsgálatában is fel tudják használni a kutatók.