A mai kor keresztényüldözéseire figyelmeztetett a pápa

Fotó: MTI/AP / Riccardo De Luca

-

Ferenc pápa a Szent Péter téren beszélt az első vértanú, Szent István ünnepén. A mai kor mártírjainak nevezte azokat, akik megfogalmazása szerint „sajnos nagyon nagy számban a hit nevében szenvednek el üldözést”.


A pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából mondott beszédében az egyházfő arra emlékeztetett, hogy Szent István megbocsátott üldözőinek. „A megbocsátás tisztábbá teszi a világot” – mondta.

A pápa gyakran beszél a keresztények mai üldözéséről, akik korábbi kijelentései szerint korunkban többen halnak mártírhalált, mint a keresztényüldözések első évszázadaiban, ráadásul „sokak szégyenteljes hallgatása közepette”. A L'Avvenire, az olasz katolikus napilap őszi adatai szerint emelkedett a keresztények számára nagyon veszélyes államok száma: Irán, Eritrea, Pakisztán, Kína, Észak-Korea és Szaúd-Arábia mellett Nigériában, Szudánban, Szíriában és Irakban is súlyos diszkrimináció és gyakori támadások, merényletek áldozatai a keresztények. Irakban a kétezres évek elején egymilliós volt a keresztény közösség létszáma, ez mostanra 275 ezerre csökkent.

A szavait a Szent Péter téren hallgató több tízezres tömeg előtt Ferenc pápa köszönetet mondott a világ minden részéből neki küldött ünnepi jókívánságokért. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem tud mindenkinek személyesen válaszolni.

A pápa vasárnap a Szent Család ünnepén a családokat várja a Szent Péter térre a számukra rendezett szentévi találkozóra.