A mai cukiság Észak-Amerikából egészen Miskolcig kúszott

Fotó: Getty Images/iStockphoto / rixonline

-

Kúszósülkölyök született a Miskolci Állatkertben. Az észak-amerikai kontinensen honos állatfaj Magyarországon csak Miskolcon található meg.


Az áprilisban világra jött kis kúszósül a harmadik kölyök, amely Miskolcon született. Két évvel ezelőtt mutatkozott be ez a ritka állatfaj az állatkert látogatóinak - idézték fel a közleményben, kiemelve, hogy már abban az évben utóddal is gyarapodtak, és tavaly tavasszal is világra jött egy kölyök.


Észak-amerikai kúszósülökkel Magyarországon jelenleg csak a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban lehet találkozni. Itt...

Posted by Miskolci Állatkert és Kultúrpark on 2015. május 27.

Az észak-amerikai kúszósül (Erethizon dorsatum) - más néven észak-amerikai urzon - utódai nagyon fejletten jönnek a világra: már születésükkor a szülők kicsinyített másai. Tüskéik már pár nap után megkeményednek annyira, hogy hatékony védelmet jelentsenek a ragadozókkal szemben, néhány napos korukban pedig már képesek erős karmaikkal maguktól közlekedni a fákon is.

A rágcsálók általában nagyon szapora állatok, a kúszósülök azonban különlegesek ezen a téren, hiszen évente csak egyszer szaporodnak, hét hónapos vemhességi idejük is hosszúnak tekinthető, és egy alkalommal többnyire csak egyetlen utód jön a világra. A kölyök négy-öt hónapos koráig anyatejet fogyaszt, ám már egy hónapos korában elkezdi kóstolgatni a felnőttek táplálékát.

A kúszósülök nem csak Magyarországon, de Európa más állatkertjeiben is ritka állatok. Európában jelenleg 60 egyedet tartanak számon, közülük néggyel lehet a Miskolci Állatkertben találkozni. A kölykök pedig még ennél is ritkábbak: a miskolcival együtt egész Európában mindössze öt kúszósül született eddig idén.