A magyarok több mint felének nincs komoly tartaléka

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A lakosság 55 százaléka nem tudna finanszírozni egy hirtelen támadt kiadást – derül ki a Provident felmérése szerint.


A magyarok több mint fele, 55 százaléka nem tudna mit kezdeni egy hirtelen jött nagyobb kiadással – derül ki a Provident és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) által végzett reprezentatív kutatásból. A felmérés szerint csak a lakosság tíz százalékának van megtakarítása – az más kérdés, hogy ez a megtakarítás mire lenne elég. Még rosszabb a helyzet Bulgáriában, ahol a lakosság 69 százalékának lennének gondjai egy hirtelen támadt kiadás miatt. Az európai átlag 18 százalék.

Az elmúlt években csökkent a pesszimistán gondolkodók aránya: a lakosság 37 százaléka szerint nem várható érdemi változás az ország gazdasági helyzetében, 21 százalék szerint viszont jobb lesz. Ez kicsivel rosszabb csak az európia átlagnál: a kontinensen a lakosság negyede gondolja, hogy javulni fog a helyzet, harmaduk szerint viszont rosszabb lesz. Romániában jóval szélsőségesebb véleményt mondott a lakosság: nagyjából 40 százalékuk szerint romlik a helyzet, de 46 százalék a javulásban hisz.


Vajon egy mosógépet hányan tudnának lecserélni azonnal?


Saját helyzetüket némiképp pozitívabban ítélik meg a magyarok, bár ez is pesszimistának minősül: 30 százalék javulásra számít, 43 százalék szerint nem változik semmi. Az európaiak 44 százaléka vár javulást átlagban. A magyarok és az európai válaszadók több mint harmada a megélhetéssel kapcsolatos mindennapi kiadások fedezését tartja leginkább aggasztónak, de sokan a rendelkezésre álló jövedelem kiesésétől is tartanak. A tavalyi évhez képest a munkanélküliség miatt európai viszonylatban csak minden tizedik válaszadó aggódik. Magyarországon a helyzet jobb, a megkérdezettek csupán 7 százaléka fél a munkanélküliségtől.