A magyarok Puytintól, míg egész Európa az USA-tól vett fegyvereket

-

A Stockholmi Békekutató Intézet fegyvervásárlási térképén, ha megnézzük Európát, akkor azt látjuk, hogy minden ország kékre van festve, egyedül Fehéroroszország és Magyarország vörös színű. A kék azt jelenti, hogy az adott állam az Egyesült Államokból importál hadászati eszközöket, a vörös azt, hogy oda Oroszországból érkeztek a fegyverek.


Ha nemcsak Európát nézzük, akkor megállapítható, hogy Magyarország egy táborban van Szíriával, Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal, és természetesen az ukrán szeparatistákkal is.


A hvg.hu szúrta ki a svéd intézet Business Insideren infografikákkal megtámogatott statisztikáját. A Stockholmi Békekutató Intézet frissen publikált kutatásából kiderül, hogy továbbra is három nagy fegyverexportáló ország uralja a piacot: az Egyesült Államok, Oroszország és Kína, és hogy a 2010 és 2014 közötti időszakban a globális fegyverpiac 16 százalékkal növekedett a 2005 és 2009 közötti periódushoz képest. Különösen Kína teljesítménye javult sokat: 2010 és 2014 között a korábbi 3 százalékról 5 százalékra duzzadt a piaci részesedése, a két fő fegyverexportáló országtól azonban még így is alaposan lemarad. Az Egyesült Államok a világ fegyverimportjának a 31 százalékát biztosította, Oroszország pedig a 27 százalékát.A globális térképen az is látható, hogy Magyarország kivételével valamennyi NATO-tagország, Mexikó, illetve a kelet-ázsiai országok az amerikaiaktól vásároltak tavaly fegyvert. A volt szovjet köztársaságok megmaradtak az orosz rendeléseknél, és úgy tűnik, ez történik Magyarország esetében is. Ebben a csoportban Üzbegisztán a kivétel – ők is Amerikát választották 2014-ben. A szakemberek megállapították, hogy Kína és Oroszország hajlandó fegyvert eladni olyan országoknak is, ahol baj van az emberi jogok tiszteletben tartásával. Vannak olyan államok, amelyekre megáll ez az állítás, ráadásul az orosz és a kínai fegyvert is elfogadták: Iránt és Szudánt említették itt a kutatásban.

Kína elsősorban Afrika egyes részein igyekezett fegyverüzletekkel erősíteni a befolyását, például Dél-Szudánban. India is kivételt képez, az ország ugyanis az oroszokkal és az amerikaiakkal is együttműködik.