A magyarok ötöde tart magyarországi terrorcselekménytől

Fotó: MTI/EPA / Antonio Bat

-

A Nézőpont felmérése szerint a válaszadók csaknem fele szerint nem lesz jövőre kormányváltás. Leginkább egy újabb Oscar-díjban hiszünk.


A magyarok csaknem háromnegyede (72 százalék) szerint inkább valószínű, hogy súlyos terrortámadás lehet a következő néhány évben Európában, viszont egy esetleges magyarországi terrorcselekménytől már csak 20 százalék tart; háromötödük azt is elképzelhetőnek tartja, hogy milliós migránstömeg szeretne majd az országon át Európába jutni - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A fiatalok között nagyobb arányban tartják valószínűnek a menekülthullámot, de a legidősebb korosztály tagjai között is többségben vannak, akik így vélik.

A kutatásból kiderült, hogy a teljes felnőtt népesség csaknem fele, 46 százaléka szerint nem lesz kormányváltás Magyarországon, 40 százalék szerint viszont lehet. Kevesebb, mint az emberek ötöde (17 százalék) gondolja azt, hogy egy eddig ismeretlen párt juthat hatalomra. Legkevésbé a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők gondolják úgy, hogy kormányváltás jöhet.

A teljes felnőtt népesség kis része tart attól, hogy a következő években kitör a harmadik világháború, vagy, hogy Oroszország megtámad egy európai uniós tagállamot (21, illetve 17 százalék). Mindkét esetben a fiatal korcsoportokhoz tartozók számítanak pesszimistábbnak.
Kifejezetten optimisták a magyarok egy esetleges új magyar Oscar-díjat illetően, 70 százalékban gondolják ezt valószínűnek a következő pár évben. Ugyanakkor csak minden negyedik ember (26 százalék) gondolja, hogy cáfolhatatlan bizonyítékok kerülnek majd napvilágra a földönkívüliek létezéséről.