A magyarok nélkül is megcsinálná a kvótarendszert a Bizottság

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN

-

Juncker újra nekiveselkedik a menekültügyi kvótának. Ha a magyarok nem akarják, legfeljebb majd Horvátországból telepítenek át menekülteket – írja egy tekintélyes német lap.


Az Európai Bizottság és a Tanács soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg is ragaszkodik a menedékkérőket elosztó kvótarendszerhez, és ha Magyarország nem akarja, akár Horvátországból vagy Szlovéniából is áttelepíthetik a menekülteket – írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, amely szerint a tervet kedden terjesztik a belügyminiszterek tanácsa elé.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök állítólag már beszélt tervről Zoran Milanovic horvát miniszterelnökkel. Az EU belügyminiszterei múlt hétfőn nem jutottak egyezségre a kvótarendszer ügyében, mivel Magyarország, Lengyelország és a balti államok is elutasítják azt, Szlovákia, Csehország és Románia pedig csak feltételekkel támogatná.

Juncker elképzelése szerint összesen 160 ezer, Olaszországba, Görögországba és Magyarországra érkezett menedékkérőt osztanának el a tagállamok közt. A terv kritikusai szerint viszont ez teljesen értelmetlen, hiszen a menekültek nem fognak a nekik kijelölt helyen maradni, hanem a lehető leghamarabb a gazdagabb tagállamok, főleg Németország és Svédország felé veszik az irányt.