A magyarok hatvan százaléka nem örül a Brexitnek

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Magyarországon az idősebbek is támogatják az EU-tagságot.


Egy héttel a Brexit után a magyar felnőtt népesség hatvan százaléka szerint rossz döntést hoztak a britek Magyarország szempontjából – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek hatvan százaléka szerint rossz döntés a Brexit Magyarország szempontjából, tizenkét százalék szerint jó döntés, míg huszonnyolc százalékuk nem tudott válaszolni vagy nem válaszolt.

Legkevésbé a Jobbik-tábor tartja aggályosnak a Brexitet, a párt szimpatizánsainak huszonhárom százaléka véli úgy, hogy a szigetország szavazói jól döntöttek magyar szemszögből. Leginkább az LMP és a Demokratikus Koalíció támogatói aggódnak: az LMP-tábor kilencvenhat, míg a DK-hívek nyolcvankilenc százaléka ítéli meg negatívan a kérdést.

A britektől eltérő módon Magyarországon inkább az idősebbek, a 60 év felettiek azok, akik nagyobb arányban (68 százalékban) támogatják az ország uniós tagságát, de a fiatalabbak (18–29 év közöttiek) soraiban is bőven kisebbségben vannak (23 százaléknyian) a kilépéspártiak.


Magyarországnak fontos külkereskedelmi partnere az Egyesült Királyság. A kilépés várhatóan 0,3 százalékkal fogná vissza a magyar gazdaság növekedését – írja az Index. A kilépés után kieshet a brit befizetés. Emiatt vagy csökkenni fognak a magyarországi uniós támogatások is, vagy ezt a többi nettó befizetőnek kell pótolnia.

A már Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyaroknak a mostani ígéretek szerint nem kell jelentős változásoktól tartaniuk, megtarthatják jogaikat. Ha azonban a Brexit komoly gazdasági visszaesést okoz Nagy-Britanniában, és megszorítások lesznek, akkor az elsőként a vendéglátásban éreztetheti hatását, ahol a legtöbb magyar dolgozik. A több szektorban munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságnak viszont jól jönne, ha a kint dolgozók közül sokan hazatérnének.

Várhatóan 2018 után szigorodni fognak a munkavállalás feltételei, hiszen a kilépés mellett érvelők épp azt szeretnék. A brit kormány szerint jövő áprilistól konkrét állásajánlat kell a vízumhoz, és 30 ezer font feletti éves fizetés a tapasztalt munkavállalók számára, hogy Nagy-Britanniában munkát tudjanak vállalni.

A kint tanulók helyzete még nem tisztázott, elvileg változatlan feltételekkel folytathatják tanulmányaikat, ha azonban a kilépés után az EU-s diákokat másként kezelik, akkor magasabb tandíjakat kellene fizetni, és nem kapnának egészségbiztosítást és diákhitelt sem.