A magyarok az EU-rekorderek az orvoshoz járásban

Fotó: iStockphoto / gerenme

-

Átlagosan évente 12 alkalommal konzultálunk orvossal. A listán a szomszéd szlovákokat és cseheket előzzük meg. De a fogorvost kerüljük.Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon járnak az emberek a legtöbbet orvoshoz az EU statisztikai hivatala által közzétett adatok szerint, írja a 168 óra.

Az Eurostat 2009-2014 közötti adatai szerint a magyarok évente átlagosan mintegy 12 alkalommal konzultálnak orvossal – ebbe beleszámít a háziorvos, az üzemorvos, a fogorvos, és az állami illetve magán egészségügyi intézményekben történő ellátás, vizit és vizsgálat.

A lista második, illetve harmadik helyén Szlovákia és Csehország áll, évi átlagosan 11 alkalmat meghaladó értékkel.

Az Európai Unió tagállami között ebben a tekintetben nagy a szórás, a lista másik végén Ciprus és Svédország áll, az ottani lakosok évente alig három alkalommal látnak orvost.

Beszédes ugyanakkor, hogy fogorvoshoz alig járnak a magyarok. A 2009-2014 közötti időszakban évente kevesebb mint egy alkalommal ment fogorvoshoz az átlagos magyar. Fogorvoshoz leggyakrabban a hollandok járnak: 2014-ben minden holland több mint két és félszer látogatta meg a fogorvosát. Őket a belgák és a csehek követik évente átlagosan több mint 1,5-2 alkalommal.