A magyarok az átlagnál is jobban bíznak az EU-ban

-

Nem a politikai retorika alakítja meggyőződésüket a kutató szerint.


A magyarok ellentmondásosan viszonyulnak az EU-hoz: a többség támogatja az uniós tagságot, viszont nincs jó a véleménye az EU-ról. Az is látszik, hogy nem a politikai retorika az, ami véleményüket befolyásolja, és a politika EU-ellenes szólamai nem törtek utat a lakossághoz - derült ki a Millennium Intézet szerdai konferenciáján. A magyar lakosság viszonya az EU-hoz ellentmondásos: 74 százalék pártolja a tagságot a Medián 2015-ös adatai szerint, ráadásul az EU-identitás érzése a kormányzati EU-ellenes propagandával szemben még nőtt is a 2010-es 53 százalékról 62 százalékra - mondta Martin József Péter, a Corvinus oktatója és kutatója, a Transparency International Magyarország ügyvezetője a Millennium Intézet Európa Expressz: Következő megálló? című konferenciáján.

A magyarok az EU-átlagnál jobban bíznak az unióban, bár e téren romlás tapasztalható, a hazai intézményrendszerrel szemben nagyobb a bizalomvesztés, mint az unióssal szemben. Az EU megítélésében két mélypontot emelt ki, az egyik 2012-ben volt, míg a másik most van. Mindkettő a válságokkal áll összefüggésben: a 2012-es a pénzügyi krízissel, míg a mostani a migrációs válsággal - írja a Napi.hu.

A lakosság euroszkeptikussága nem a kormányzati retorikával magyarázható, hanem sokkal inkább a gazdaságról alkotott percepciókkal. A lengyeleknél is megfigyelhető, hogy miközben ott is dübörög az EU-ellenes kormányzati retorika, az a lakosság véleményére csak kis hatással van. Azzal viszont egyedül van a V4-ek között, hogy 2016-ban pozitívabb volt az EU megítélése, mint 2014-ben.