A magyar tölgy

-

Amerikanizálódás nyócker-módra: 49 évvel ezelőtt kiragasztott Schwarzenegger-poszterek a falon, vakolatlan, fűtetlen edzőterem, több világbajnoki cím és 63 évesen is a folytonos kétség, sikerül-e részt venni a következő versenyen, lesz-e rá pénz?


A magyar tölgy készítői ezt írják 30 percesre tervezett filmjükről: „Már hajnali négy órakor az őszi szkander világbajnokságra készül a józsefvárosi otthona mögé épített, vakolatlan, fűtetlen edzőtermében a 63 éves Józsa Mihály. Születésétől fogva sánta, intézetekben nevelkedett, volt már rákos, hepatitises, egy robbanás csontig perzselte a karjait, több autóbalesetet szenvedett, ám a legnagyobb akadály az életében az – ahogy mondja – a hely, ahová született. Mihály háromszoros világ-, és kétszeres Európa-bajnok szkanderező. (Emellett 1977-ben világcsúcsot állított fel fekve nyomásból, amit csak tíz évvel később döntöttek meg.)”

A csapat tagjai: K. Kovács Ákos (24) a Budapesti Metropolitan Egyetem filmoperatőr művész MA szakán végzett Csukás Sándor osztályában. 2014-ben az El című film, melynek operatőre volt, kiérdemelte a Berlinale Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének dicsérő oklevelét, a méltatásban „vizuális költeménynek” nevezték a filmet. Tóth Szilárd (25) a Budapest Corvinus Egyetem Politikatudomány MA szakán végzett. Cikkei a Magyar Szó napilapban, az Autonómia portálon és a Regio folyóiratban jelennek meg. Laskovity J. Ervin (31) a Press Szó internetes magazin egyik alapító-szerkesztője, a HVG hetilap egykori szerzője, a Duna Televízió korábbi újvidéki és a Vajdasági Televízió jelenlegi budapesti tudósítója. Az újságírói tehetséggondozással foglalkozó Árok Ferenc Polgári Egyesület elnöke.


A csapat kedvenc dokumentumfilmjei: Életek éneke (rendezte: Bereczky Csaba) Magyarok a balkáni háborúban 1991-1997 (rendezte: Tóth Péter Pál) Falak őrzői (rendezte: Balog Gábor)