A magyar rendőröket máris megdícsérték Izzadeen elfogásáért

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/GUY CORBISHLEY

-

A Békés megyei rendőrök a lőkösházi vonaton fogták el a korábban terrorcselekmény pénzelése miatt büntetett két britet. A Fővárosi Törvényszéken ma derül ki, hogy kiadják-e őket Nagy-Britanniának, vagy előzetes letartóztatásba kerülnek Magyarországon.


A Lőkösháza Határrendészeti Kirendeltség két útlevélkezelője és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának egyik főügyeletese a szolgálat példamutató ellátásáért dicséretben és jutalomban részesült - írták a police.hu oldalon.

A két brit férfit a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton igazoltatták a rendőrök múlt szombaton, ám ők sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.


Volt pénzük rá

A Magyar Idők információi szerint Omar Trevor Brooks, "forradalmi nevén" Abu Izzadeen egy Nagy-Britanniában betiltott muzulmán szervezet, az Al Ghurabaa szóvivője volt, és korábban Pakisztánban, valamint afganisztáni terroristakiképző táborban is járt. Dicsérte a londoni metró elleni merényletet, és többször letartóztatták már a terrorizmus támogatásáért.

Simon (Sulayman) Jonathan Keeler a brit iszlám szervezet vezetője, aki a 2001. szeptember 11-ei, New York-i merényletről mint csodálatos eseményről írt, és őt is többször bűnösnek találták már a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekben.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát - bemondott személyi adatai alapján - a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves.

Ügyükben kedden történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát. A két brit férfi ugyanis korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.