A magyar rendőrök nem tartják be a schengeni szabályokat

-

Horvátországból úgy szállítják át Magyarországra a menekültek nagy részét, hogy azokat nem regisztrálták előtte. De a magyarok is az adatok felvétele nélkül viszik tovább a migránsokat – ezt a kormányszóvivő is elismerte.


A horvát hatóságok nem bírnak az előző hét óta a horvátországi határhoz érkező tömeggel, és ezért általában mindenféle regisztráció nélkül szállítják a magyar határra tovább a menekülteket. Csakhogy a magyarok sem tudják mindenkinek az adatait rögzíteni, és ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő is elismerte az RTL Klub híradójában. Kovács szerint azért nem ellenőriznek mindenkit azok közül, akik Hegyeshalomba mennek, mert a menekültek a legtöbb esetben nem hajlandóak együttműködni a rendőrökkel.


„Erőszakkal senkit nem lehet erre kényszeríteni” – nyilatkozta.


Szerinte ezért az állapotért Horvátország a felelős, mert az ő feladatuk lenne az adatfelvétel. Ugyanakkor a Helsinki Bizottság szerint nekünk akkor is ellenőriznünk kéne a menekülteket, ha azt a horvátok is megteszik, mivel a schengeni határt a Magyarországba való bejutásukkal lépik át.
„A magyar rendőrség ellenőrzi azt, hogy beléphet-e ide az ember. Ha nem, akkor felveszi az adatait és elindul vele szemben egy idegenrendészeti eljárás. Ha ez nem történik meg, mint ahogy most azt az elmúlt napokban láttuk, akkor ez azt jelenti, hogy a rendőrség a schengeni szabályokat nem tartja be” – nyilatkozta Pardavi Márta a bizottság társelnöke.