A magyar rendőrök kérték, hogy a horvátok maradjanak a menekültvonaton

-

A magyar rendőrök kérték meg horvát kollégáikat, hogy maradjanak fent azon a vonaton, amely pénteken a horvátországi Pélmonostorról körülbelül ezer menekülttel átjött Magyarországra, számol be róla a NOL, alátámasztva, amit korábban a horvát rendőrség és a horvát belügyminiszter már elmondott. Kovács Zoltán kormányszóvivő még példátlan határincidensnek nevezte az esetet.


A NOL munkatársa Magyarbólyig utazott a vonattal, és arról számolt be, hogy a magyar oldalon hat magyar rendőr várta a szerelvényt, parancsnokuk pedig fel is szállt és megkérte fegyverrel rendelkező horvát kollégákat, hogy kísérjék Magyarbólyig, mert a hat magyar rendőr nem tud mit kezdeni a körülbelül ezer menekülttel. Némi telefonálgatás után a horvátok úgy döntöttek, segítenek, a vonat pedig mintegy tíz kilométer per órás sebességgel elment Magyarbólyig, ahol a magyar rendőrök már felkészülve várhatták a menekülteket.

A fegyverrel rendelkező horvát rendőrök annak ellenére, hogy nem akartak bejönni az országba, végül közösen koordinálták a magyarokkal a menekültek átültetését a horvátról a magyar vonatra, írja a NOL.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken este rendkívüli sajtótájékoztatót tartott arról, hogy mindenféle kormányközi egyeztetés és bejelentés nélkül ezer menekültet szállítottak vonattal a horvát hatóságok Magyarbólyra. A migránsokat 40 horvát rendőr kísérte, akiket regisztráltak és lefegyvereztek a magyar rendőrök, a vonat vezetőjét őrizetbe vették, mondta.


Válaszul először a horvát rendőrség közölte, hogy nem igaz, hogy a magyar hatóságok őrizetbe vették és lefegyverezték a kollégáikat. Majd Ranko Ostojic horvát belügyminiszter nyilatkozta azt, hogy a rendőrök Magyarországgal egyetértésben a rend fenntartása érdekében kísérték a migránsokat.

Kormányközi egyeztetés viszont valóban nem volt, mint azt a horvát miniszterelnök maga is elmondta szombati sajtótájékoztatóján. "Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni", fogalmazott Zoran Milanovic.