A magyar ralis azt hitte, kiesik a fogából a tömés

-

A 11. helyen zárta az harmadik szakaszt, és összesítésben is ugyanebben a pozícióban áll a Szalay Balázs–Bunkoczi László-kettős a klasszikus Dakar-útvonalon haladó Afrika Race nemzetközi tereprali versenyen.


A szilveszteri versengés hosszú és fárasztó volt a homokos, köves, buckás, gödrös, sziklás marokkói terepen, melyen egy defekt és egy eltévedés nehezítette a magyar kettős dolgát – írta az Opel Dakar Team.

„Hosszú nap volt, ráadásul nagyon nehéz terepen. Olyan buckákon és sziklákon mentünk keresztül, hogy néha azt hittem, kiszakad a kezem-lábam, de minimum kiesik a fogamból a tömés. Volt egy olyan pont is, ahol elszámoltuk magunkat, nem fékeztem időben, és orra estünk egy lelépőnél – összegzett Szalay Balázs. – Úgy nyomtam a padlólemezt a bal lábammal, hogy begörcsölt, utána meg azzal küzdöttem, hogy elmúljon a görcs. Összességében nagyon élvezetes szakasz volt, így az év utolsó napjára éppen megfelelt. Na jó, az ötven kilométerrel a cél előtt kapott defektet tudtam volna feledni, mert így ketten visszaelőztek, de összességében jól éreztem magam az autóban.”

„Úgy érzem, egyre jobbak leszünk, és ma is zárkóztunk egy kicsit a mezőny elejéhez” – vélekedett Bunkoczi László, a navigátor.

A kamionos mezőnyben szereplő Qualisport csapat, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László Scania-trió az ötödik helyen ért célba egy kalandos nap végén. Körülbelül féltávnál utolérte az előtte rajtoló portugál Elisabete Jacintót, aki beesett egy gödörbe, a magyar csapat meg majdnem mellé, de végül éppen hogy sikerült elkerülnie. Ezek után hatalmas csatát vívtak egymással, Kovács kamionja azonban defektet kapott, és a kerékcsere időveszteséggel járt. Összetettben ugyancsak az ötödik helyen áll kategóriájában a magyar hármas.

Africa Race, 3. szakasz, Tagunit–Assza (össztáv: 559 km, ebből szelektív: 451 km):

autósok:
1. Jurij Szazonov, Alekszej Kuzmics (kazah, Hummer) 5:06:24 óra
...11. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 42:43 p h.
az összetettben:
1. Szazonov, Kuzmics 9:16:31 óra
...11. Szalay, Bunkoczi 1:36:12 ó h.

kamionosok:
1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 5:11:29 óra
...5. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 1:28:37 ó hátrány
az összetettben:
1. Sibalov, Amatics, Kisamijev 9:27:21 óra
...5. Kovács, Czeglédi, Ács 2:13:52 ó hátrány