A magyar plakátháborúról számol be a BBC

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-


Nick Thorpe, a BBC magyarországi tudósítója számos képpel illusztrált cikkben számolt be a bevándorlásellenes kormányzati plakátokról és az ezekre adott reakciókról.

Az angol nyelvű írás több átfirkált plakátról is közöl fotót. Az egyiken az látható: “Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod." A cikk itt megemlíti, hogy az eredeti kormányzati hirdetés végéről a rongálók leszedték "a törvényeinket" szavakat. Arra azonban már nem térnek ki, hogy átfirkált felirat, mit jelent. Megemlítik azt is, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ellenkampányt indít a kormányzati hirdetésekkel szemben.

A bevándorlóknak üzenő kormányzati poszterek múlt pénteken kerültek ki az utcákra. Két ellenzéki párt, az Együtt és a Európai Baloldal-MMP2006 is plakátok megrongálására szólított fel, az internetet elárasztották az átfestett, megrongált poszterekről készült képek. A rongálás miatt több pártaktivistát őrizetbe vettek, a kormánypártok és ellenzék között vita robbant ki, hogy a rendőrség mekkora erőforrásokkal védi a kormányzati plakátokat.

Közben több ellenplakátos kampány is indult. Az ENSZ akciója mellett a Kétfarkú Kutyapárt adománygyűjtést indított, pénteken azt közölték: eddig 30 millió forintot sikerült gyűjteniük. Folyamatosan összegzik az ötleteket arról is, hogy nézzenek ki az ellenplakátok.