A magyar pártfinanszírozást firtatja Strasbourg

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) által létrehozott korrupcióellenes intézmény (Államok Csoportja a Korrupció Ellen, GRECO) pénteken arra emlékeztette Magyarországot, hogy 15 ajánlásából csak hatot valósított meg.


Az Államok Csoportja a Korrupció Ellen (GRECO) ismertette Magyarországról szóló, tavaly júniusban elfogadott jelentését, amelyben azt állapította meg, hogy a Magyarországról szóló „megfelelőségi jelentésben” foglalt tizenöt ajánlás közül hatot Magyarország kielégítő módon megvalósított, illetve kielégítő módon kezelt. A fennmaradó ajánlások közül négyet részben, ötöt egyáltalán nem valósított meg. A jelentés szövegét az ET brüsszeli irodája küldte meg az MTI-nek.


Korrupció

A jelentés szerint a büntetendő cselekmények tekintetében négy ajánlásnak kielégítő mértékben lett foganatja, egy ötödiket azonban csak részben valósítottak meg. Ez utóbbit illetően a GRECO sürgette a magyar hatóságokat, hogy mihamarabb zárják le a korrupcióról szóló büntetőjogi egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvének a ratifikálását, és ezzel tegyék teljessé a szóban forgó ajánlás megvalósítását.

Pártfinanszírozás

A pártfinanszírozás átláthatóságát illetően a GRECO szerint rosszabb a helyzet: két ajánlás valósult meg kielégítő módon, három ajánlás részlegesen, öt viszont egyáltalán nem.

„A politikai pártok nyilvántartásai tekintetében az átláthatóság fokozása érdekében meghozott – a Megfelelőségi jelentésben is elismert – intézkedések mellett, a függőben lévő ajánlásokat illetően csupán kisebb előrelépés tapasztalható” – írták, majd azzal folytatták, hogy


Ez különösen elkeserítő annak tükrében, hogy a pártokról szóló törvény, valamint a választási eljárásról szóló törvény néhány része módosításra került.

Mindazonáltal, a GRECO üdvözli az olyan előrelépéseket, mint a pártbevételek forrásainak tisztázása, valamint a választási kampányidőszakok pontosítása. Ugyanakkor további erőfeszítésekre van szükség például a politikai pártok átlátható elszámolásának megteremtése, valamint a pártszámlák független ellenőrzésének és hatékony felügyeletének biztosítása érdekében – olvasható a jelentésben.


A fentiekre tekintettel a GRECO felkérte a magyar felet, hogy a csak részben vagy egyáltalán nem megvalósított ajánlások ügyében legkésőbb 2015. március 31-ig adjon további tájékoztatást.

A GRECO-t az Európa Tanács 1999-ben hozta létre a korrupció elleni előírások jobb érvényesítése céljából. Tagsága nem korlátozódik az ET-tagországok körére. Jelenleg 49 tagállama van: 48 európai ország, valamint az Egyesült Államok.