A magyar nyugdíjasok a legkiszolgáltatottabbak

Fotó: Getty Images/Creatas RF / Creatas Images – KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

-

Magyarországon a legtöbb 65 évnél idősebb ember szinte kizárólag az állami nyugdíjra bízza magát, csak a lakosság 3 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár számításai szerint.


Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója szerint ezzel az emberek kiszolgáltatják magukat a társadalmi és gazdasági trendeknek, ezek pedig jelenleg nem mutatnak kedvező képet, hiszen egyre kevesebbeknek kell eltartani egyre több nyugdíjast.


Az OECD 2013-as elemzése szerint Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek több mint 86 százaléka az államtól kapott nyugdíj,


és ezzel az aránnyal a magyar nyugdíjasok vannak leginkább kiszolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek

Az OECD-felmérés szerint Magyarországot Luxemburg, majd Belgium követi a listán, mindkét országban 81 százalék körül alakult az állami juttatások aránya, míg az OECD-országok átlaga 58,5 százalék.

Míg a magyar nyugdíjasok bevételeinek csupán 2 százalékát teszik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások, például a nyugdíjpénztári járadékokból származó bevételek, addig az OECD-tagországokban ez az arány átlagosan több mint 17 százalék.

A megtakarítások és az állami juttatások mellett a harmadik fontos bevételi forrás a 65 év felettiek számára a nyugdíj után is folytatott munka. Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek 12 százaléka származik ilyen munkából, vagyis a legtöbb nyugdíjas nem vállal, vagy nem tud munkát vállalni.