A Magyar Nemzeti Múzeumban landolt a Masat-1

Forrás: /

-

Repülésének ezredik napján, hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumba került a Masat-1, Magyarország első kisműholdja. Pontosabban csak az egyik makettje, de az élvezeti értékéből ez semmit sem von le.


„Olyan tárggyal gazdagszik most a gyűjtemény, amelyre már régóta fájt a múzeum foga"- köszöntötte Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a modellt.

Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja az átadáson elmondta: ritka, hogy egy műszaki alkotásnak olyan nagy a szimbolikus értéke, mint a Masat 1-é. Véleménye szerint a magyar tudományt a világban reprezentáló híres alkotások mind kisméretűek, ilyen például a Rubik-kocka, a Gömböc és a Masat-1 is. Emlékeztetett, hogy a Masat-1 immár ezredik napja kering az űrben és felbocsátása óta folyamatosan működik.

Az MNM tudománytörténeti tárába került a Masat-1 makettje mellett a Magyar Nemzeti Bank által kiadott érme, valamint a Magyar Posta által kibocsátott bélyeg és boríték is a műholdat ünnepli. A makettet a kisműhold alkotói ajándékozták az intézménynek.

A Masat-1-et 2012. február 13-án lőtték fel. Az első magyar műhold megszületését a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztői, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég összefogása és támogatása tett lehetővé. A Masat-1 a számítások szerint 2015. január 7. és 2015. január 31. között lép be a Föld légkörébe.