A magyar mezőgazdaság teljesítménye számokban

-

A legutolsó statisztikák szerint a közép-magyarországi régió rendelkezik átlagosan a legjobb mutatókkal.


Közép-Magyarország, vagyis Pest megye rendelkezik átlagosan az élenjáró mutatókkal mind a növénytermesztés (búza, kukorica), mind pedig az állattartás terén (szarvasmarha, disznó) azonban az értékek három évvel ezelőttiek, mivel ennél frissebb beszámolókat nem közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).Összességében a legalacsonyabb termelékenységet Észak-Magyarországon, Nográd és Heves megyében mérték, a legnagyobb búza betakarítást az alföldi régiókban (Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Békés megyében), a legnagyobb burgonya termelékenységet Pest és Csongrád megyében mérték.


A legtöbb szarvasmarha Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Hajdú-Bihar megyében, a legtöbb sertés szintén a hajdúságban, illetve Baranya megyében található a száz hektárra való lebontás alapján.

A hústermelés tekintetében borúlátóak a szakértők: „2020 után a legjobb húsmarhatartóknak is kapaszkodniuk kell a talpon maradás érdekében” – mondta Márton István, a Marhahústermelők Országos Szövetség elnöke.

Az elnök szerint a következő európai uniós költségvetési ciklusban akár az ötödére is csökkenhet a támogatás mértéke. Az Egyesült Államokkal és Kanadával megkötni tervezett szabadkereskedelmi egyezmények aláírása után pedig olyan versenytársak jelenhetnek meg a piacon, amelyek mérete össze sem hasonlítható a hazai tenyésztőkével.