A magyar koptok vezetője nem tud az egyiptomi családok befogadásáról

-

Úgy véli, ha Magyarországra érkeztek volna ezek a családok, biztos felkeresik az itteni templomukat.


Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjút, amiben reagált arra, amit a kormány a befogadott egyiptomi koptokról nyilatkozott.


Balog Zoltán jelentette ki először egy hete, hogy Magyarország befogadott ezer iraki és egyiptomi keresztény családot. Azt is mondta, .a nyilvánosság teljes kizárásával történt az akció, hogy az érintettek biztonságban lehessenek.

Youssef Khalil erre reagálva arról beszélt, hogy Magyarországon tudomása szerint száz-száztíz kopt család él, azokról nem tud, akikről a kormány beszél. Mint mondta,


Ha valaki a koptoknál nagy veszélybe kerül, akkor eljön a templomba. Lehetetlennek tartom, hogy egy Magyarországon élő egyiptomi keresztényről az egyház ne tudjon. Ha valaki nem annyira vallásos, ha nem is jár templomba rendszeresen, amikor külföldre kerül, az első dolga, hogy felkeresi az egyiptomi kopt templomot. Ezt felelősségem teljes tudatában ki merem jelenteni.

Véleménye szerint azonban a Magyarországra érkező arabok nem menekültek, és egyetért Orbán Viktor intézkedéseivel. Szerinte az érkezők lassan megszállják egész Európát, és a terroristák már itt vannak a kontinensen.