A magyar kerítés miatt erősítik meg a horvát-szerb határt

-

Horvátország fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be Szerbiával közös határán - jelentette be Ranko Ostojic belügyminiszter csütörtökön, a Nova TV esti híradójának adott interjújában.


„Új fejlemény a magyar határkerítés megépítése, amely Horvátország felé terelheti a migránsokat” – mondta. Hozzátette, hogy az ország eddig sikeresen megvédte határait, és reméli, ez a közeljövőben is így marad. Utalt arra is, hogy minap egy nagyobb migráns csoport megrohamozta a szerb-magyar határt, és a szerb rendőrségnek be kellett avatkoznia.

Kiemelte, hogy ha érkeznek menekültek, nem fognak a parkokban aludni, mint ahogy azt a szomszédos államban látni lehet. „Horvátországnak vannak olyan kapacitásai, hogy ez ne történhessen meg” – mondta Ostojic. A miniszter utalt rá, hogy Horvátország és Szerbia között létezik egy szerződés, amely szerint Horvátország visszaküldheti az illegális határsértőket abba az országba, amelyből jöttek.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint 2014-ben 516 illegális határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, idén, az év első hét hónapjában pedig 118-at, ami 77 százalékos csökkenést jelent. A horvát kormány júliusban úgy döntött, hogy két éven belül 550 menekültet fogad be, hogy a többi tagországgal együtt könnyítsen a Görögországra és Olaszországra nehezedő, jelentős migrációs nyomáson.

Bár Horvátország két éve EU-tag, továbbra sem célállomás a bevándorlók számára. Az utóbbi tíz évben csaknem 5000 ember kért menekültstátust, amit közülük mindössze 150-en kaptak meg.