A Magyar Idők szerint nem jó a munkaerőpiacnak a sok menekült

-

A lap azt írja, szakértői és érdekképviseleti vélemények szerint nemigen képzelhető el, hogy érdemben előreléphetne a magyar gazdaság, ha migránsok nagyobb csoportja helyezkedne el idehaza.


A cikk szerint a nyelvtudás hiánya még áthidalható lenne, a kulturális különbözőségek azonban már kevésbé. Az sem zárható ki, hogy az itthon képzettséget és gyakorlatot szerzők utóbb Nyugat-Európába költöznének. A bevándorlás ugyanakkor nem csak a munkaerőpiacot érintheti: a folyamat ronthat a honi mezőgazdaság, a turizmus, a szállítmányozás, rosszabb esetben a kereskedelem és az ipar eredményein.


Az Economist a napokban arról írt, Magyarország járna a legjobban, ha letelepítené a migránsokat, mert hazánkban jelentős a képzett munkaerő hiánya, és egyébként is csökken a lakosság száma – ezt az állítást kommentálja egyre több szakértő.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László a kis- és közepes vállalkozások szemszögéből nézve azt mondta, általánosságban véve minden állam profitálhat abból, ha képzett munkaerő szeretne határain belül megtelepedni, ám a mostani folyamat bizonyos tényezői számottevő feszültséghez vezethetnek. Parragh László szerint a nyelvet rövid időn belül meg lehet tanulni, a kulturális, a vallási, a világnézetbeli különbségek viszont már hosszabb távon is kihívást jelenthetnek.