A magyar hatóságok ügyvédi irodákat hallgattak le

Forrás: HAGEN KELLER / KOBAL / THE PICTURE DESK

-

A Budapesti Ügyvédi Kamara jelentését megszerezte az Index.


Április negyedikén fogadta el a Budapest Ügyvédi Kamara azt a jelentést, amely arról szól, hogy az ügyvédi irodákat milyen mértékben hallgatják le a hazai hatóságok. A kamara azért rendelte el a vizsgálatot, mert tavaly egy budapesti kamara egyik tagja jelezte, hogy nem hivatalos, de megbízható információk szerint egy-két irodát az állami szervek lehallgatnak – írja az Index. A jelentésből kiderül, nem lehet tudni, hogy a lehallgatást a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy a Terrorelhárítási Központ végzi-e.


Jelentős számú bejelentés

Az Index azt írja, hogy a vizsgálat szerint jelentős számú formális és informális bejelentés érkezett az ügyvédi irodák részéről. Többek között bejelentést tett Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje, aki 2015 szeptemberében Jávor Benedekkel, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjével beszélt telefonon, majd a vonal megszakadt, és felvételről elkezdődött újra a korábbi beszélgetésük. Hüttl az eset után hivatalosan kérte Lázár János, Simicskó István és Pintér Sándor minisztereket, hogy vizsgálják meg az általuk irányított titkosszolgálatok információgyűjtését vele kapcsolatban. Hüttl az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vitte az ügyet, ahol zárt ülésen a kormányoldal szavazattöbbsége megakadályozta a vizsgálat indítását.

Ennek ellenére a jelentés szerint a vizsgálatok elindítását az akadályozta, hogy kevés volt az olyan ügyvédi bejelentés, amelynek alapján bizonyítható vagy visszaellenőrizhető volt a hatóságok jogellenes tevékenysége. A jogszerű eljárásban lezajlott lehallgatásokról az érintett irodák később eljárásrendszerűen értesültek, panaszra, jogszerűtlen eljárás kifogásolására nem találtak okot – írja az Index. De volt nem megfelelő szintű engedéllyel induló lehallgatás is, a hatóság csak menet közben szerezte be hozzá az engedélyt. És olyan is, amelyben kifejezetten az ügyvéd az együttműködő, és maga engedi be a lehallgatóeszközöket az irodájába.

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége a jelentést továbbküldi a Magyar Ügyvédi Kamara elnökéhez, és javasolja a legfőbb ügyész számára az ellenőrzések fokozását, valamint hogy kezdeményezzen olyan jogszabály-módosítást, amely garantálja, hogy a hatóságok megsemmisítik a birtokukba jutott ügyvédi titkokat.