Állatvédelemre pörögnek a magyar fiatalok

-

Összesen 13 ezer EU-s állampolgárt, ezen belül Magyarországon ötszáz, 15 és 30 év közötti fiatalt kérdeztek meg az Európai Bizottság legutóbbi gyors felmérésében. Az európai fiatalokat a demokratikus részvételről, önkéntességről, kultúráról, és foglalkoztatási kilátásukról kérdezték. A magyarok több szempontból is le vannak maradva az uniós átlaghoz képest, de az állat- és környezetvédelem területén kiemelkedő a magyarok önkéntes munkájának aránya.


A magyar fiatalok 18 százaléka vett részt valamilyen önkéntes munkában az elmúlt egy év során, míg az uniós állampolgárok 25 százaléka volt önkéntes az utóbbi 12 hónapban. Az oktatás, képzés, sport területén az Unióban a fiatalok összesen 40 százaléka dolgozott bér nélkül, ezen belül a magyar 30 év alattiak 29 százaléka tevékenykedett az említett területeken. Az uniós átlag szerint az európai fiatalok 44 százaléka dolgozott a humanitárius segély területén, ez az arány a magyarok esetében 32 százalék. Az Eurobarométer adatai alapján a magyarok két területen voltak aktívabbak, mint átlagban az Európai Unió fiatalsága, ez pedig az állat– és környezetvédelem. De mondjuk, az emberi jogok vagy a vallás terén le vagyunk maradva az átlaghoz képest.


A magyar önkéntesek átlagon felül tartották fontosnak, hogy a helyi közösségükben idézzenek elő pozitív változást, viszont ugyanez az EU vagy a világ más területeire vetítve már kevésbé volt fontos számukra. Az uniós átlag szerint a 30 év alattiak 7 százaléka fordította önkéntes munkáját az európai országokban történő változások generálására, a magyar önkénteseknek csupán az egy százalékát érdekelte ez.


A politikai választásokon való részvétel tekintetében viszont nem igazán vagyunk lemaradva az átlagtól. A többi uniós állampolgárhoz képest az EU-s választások mozgatták meg legkevésbé a magyar fiatalokat.


Az uniós átlag szerint, az európai fiatalok 26 százaléka biztos abban, hogy az oktatás befejezése után talál munkát, a magyar fiataloknál ez az arány csak 18 százalék. Kevésbé aggasztja viszont a magyarokat, hogy nem talál hosszú távú vagy stabil munkát, mint az, hogy költöznie kell ahhoz, hogy munkát kapjon. Ebből a szempontból az uniós átlag mobilisabb.