A magyar fiatalok negyede nélkülözik

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A 28 uniós tagállam közül Magyarország a 23. lett a Bertelsmann Alapítvány társadalmi igazságosságot mérő kutatása szerint. A magyarok harmadát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés, a helyzet a 18 év alattiak körében a legrosszabb. A nélkülözők aránya is nagyon magas, az EU-átlag kétszerese.


A társadalmi igazságosság terén továbbra is a lista végén kullogunk, a tavalyi évhez hasonlóan idén is a 23. helyet sikerült elérnünk a 28 uniós ország rangsorában. Szomszédaink többsége is megelőz minket, közülük csak Románia áll mögöttünk, a 27. helyen. A lista legalján Görögország végzett, a legjobban teljesítő országok közé pedig Svédország, Finnország, Dánia, Csehország és Hollandia tartozik – írja a Népszava.

A legjobb teljesítményt a munkaerőpiachoz való hozzáférésben nyújtottuk. Az elmúlt évekhez hasonlóan a generációk közötti igazságosság és a diszkriminációmentesség tekintetében továbbra is az öt leggyengébben teljesítő ország között foglalunk helyet. A fiatalok között a legrosszabb a helyzet: míg a 18 év alattiak 24,9 százaléka nélkülözőnek számít (például nincs mobiltelefonja, fűtetlen lakásban él), a 65 év felettiek tekintetében az arány 14,2 százalék.
A magyar lakosság majdnem harmadát fenyegeti a szegénység és társadalmi kirekesztettség, a fiatalok aránya e tekintetben magasabb, 36,1 százalék. A magyarok ötöde kénytelen nélkülözni, ez több, mint az EU-átlag kétszerese.

Az EU országok közül a magyar parlamentben a legalacsonyabb a nők aránya. A nők a munkaerőpiacon is nehezebb helyzetben vannak mind a munkavállalás, a karrierlehetőségek, mind pedig a fizetések tekintetében. A romákkal szembeni diszkrimináció is jelentős, a kutatás szerint a magyar roma gyerekek fele szegregált közösségekben él.

Bár a gazdasági mutatók javultak az elmúlt években, az alacsony jövedelmek és az elszegényedés miatt azt az emberek nem érzik meg, ráadásul a múlt évi büdzsében a szociális kiadásokat is csökkentették. A 2014-es választások óta a magyar középosztály is gyengült.