A magyar férfi szőrösen is szép – legalábbis novemberben (X)

-

„A férfi előrelátó és felelősségteljes... a nőnemű egyedektől mindössze csontozatában és izomzatában, elsődleges nemi jellegeiben, arcszőrzetében, várható élettartamában és vásárlási szokásaiban tér el. A magyar férfi előrelátó és családcentrikus, ezért novemberben bajuszt növeszt, és igenis részt vesz a szűrővizsgálaton” – ezzel az ironizáló szöveggel készült el a Movember Hungary első filmje a Jameson Irish Whiskey- vel vállvetve, amely a férfiak tudatos és egészséges életvitelére kívánja felhívni a figyelmet.


Egész évben olyan sok szó esik a nőkről és annyi cikk szól hozzájuk, értük. Most azonban a férfiakhoz szólunk, mert ez a hónap az övéké. Van egy kampány – már hetedik éve hazánkban is – amely minden év novemberében egy hónapig csak a férfiakkal foglalkozik.

Az Ausztráliából indult, már nemzetközivé vált Movember mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel, ezért járjanak e rendszeresen szűrővizsgálatra. A már-már abszurd, egy hónapon át tartó bajusz-növesztés a kampány jelképe. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák elleni kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.„A férfiasság nem arról szól, hogy akkor megyünk orvoshoz, ha már késő. A felelősségteljes és kiegyensúlyozott életvitelhez hozzátartozik az is, hogy figyelünk magunkra. A Jameson is magáénak vallja ezt a szemléletet, így idén végre megszületett az első igazi kampányfilmünk, ami már közel tízezer megtekintést ért el! Reméljük, hogy a vicces köntösbe bujtatott üzenet meghozza a várt eredményt és elérjük, hogy a férfiak az élet természetes velejárójának érezzék a szűrővizsgálatokat.”- mondja Honti Dániel, a Movember Hungary Egyesület alapítója.

A kampány aktualitását az adja, hogy hazánkban a férfiak korai halálozási aránya kiemelten magas. Évente körülbelül 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, és közülük körülbelül 1500-an életüket vesztik ebben a betegségben; pedig a prosztatarák korai diagnosztizálás mellett jó eséllyel gyógyítható.A Movember Hungary-hez évről-évre egyre több híresség is csatlakozik; színészek, zenészek, közéleti szereplők, illetve sportolók egyénileg és csapattal. Budapesten kívül Egerben, Siófokon és Székesfehérvárott, Hajdúszoboszlón és Kecskeméten is részt vesznek önkéntesek a szervezett kereteken belül zajló akcióban.

Az idei nagy bajusz buli november 28-án az Ötkertben lesz, részleteket a mentsmanust.hu oldalon és a Facebook-on találsz.

Miért érdemes eljönni? Mert egy jó üzenet és egy jó buli; ha bajuszt növesztettél azért, ha nem növesztettél akkor meg azért – és a legjobb, ha elhozod apádat is.