A magyar érdekekre is figyelnek az oroszellenes szankcióknál

Fotó: MTI/AP/Szerhij Gric / Béla Fotós

-

Nincs jobb európai válasz az ukrán válságra annál, hogy pénteken aláírják Ukrajna uniós társulási megállapodásának politikai részét - közölte a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára a témában tartott szerdai háttérbeszélgetésen. Győri Enikő szerint Európának szüksége van Ukrajnára, ezért fel kell ajánlani a társulást.


Az uniós tagállamok állam- és kormányfői csütörtökön kezdik szokásos csúcstalálkozójukat, ahol az ukrán helyzettel - várhatóan a szűkebb körű vacsora közben - külön is foglalkoznak majd. Ez a megbeszélés elég hosszúnak ígérkezik, hiszen keleti szomszédainknál a helyzet percről percre változik. Az EU-nak reagálni kell, és lesz is reakció - hangsúlyozta az államtitkár. Brüsszelben mindenki érzi és érti a helyzet súlyosságát, és van még a tarsolyukban eszköz - fogalmazott sejtelmesen Győri Enikő. Az EU tagállamainak ugyan eltérő az érdeke, a teherbíró-képessége és a kitettsége, ám a szövetség még magához képest is elég gyorsan reagált az ukrajnai eseményekre.

Ha a helyzet nem javul, akkor hamarosan dönteni kell az Oroszországgal szembeni következő lépésről, vagyis a gazdasági szankciók bevezetéséről. Győri Enikő szerint biztató, hogy a 28-ak most már sokkal jobban értik az egyes tagállamok kitettséget, például az energiaellátás biztonságának fontosságát. Magyarország kitettsége az egyik legnagyobb, így az EU-n belüli szolidaritás elve alapján születhet döntés, ám előbb el kell készülnie a hatástanulmánynak.  


A magyar cégek ukrajnai veszteségeiről itt olvashatnak. Az ukrán-orosz konfliktus legfrissebb híret pedig itt követhetik nyomon.