A madridi kormány a katalán vezetőket fenyegeti

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A katalán kormány hagyjon fel törvénysértő tevékenységével, a referendumot nem lehet megtartani, az sosem volt legális – mondta szerda este a spanyol miniszterelnök.


„Ne haladjanak tovább, nincs semmilyen legitimitásuk hozzá, térjenek vissza a törvényhez és a demokráciához, ne okozzanak több problémát annál, amit eddig okoztak, hagyják, hogy a katalánok éljék az életüket békében, viták és félelem nélkül” – mondta Mariano Rajoy. A kormányfő szerint még időben vannak, hogy elkerüljenek egy nagyobb bajt.

Szerinte Spanyolország, amely demokratikus jogállam, az elmúlt napokban és "különösen ma" megmutatta: rendelkezik a szükséges mechanizmusokkal és eszközökkel, hogy megvédje a törvényességet. Rajoy szerint senki sem helyezheti magát a törvények fölé. Az engedetlenség "totalitárius cselekmény", és minden jogsértésre meglesz a "határozott, szigorú és arányos" válasz.

Szerinte megvédik az állampolgárokat ettől a "radikális sodródástól", hogy ne érje őket kár munkájukban, vállalkozásukban és az életükben. Rajoy támogatásáról biztosította a polgármestereket, ügyészeket, rendőröket és más közalkalmazottakat, akiket az elmúlt napokban fenyegetések, zaklatások értek, amiért elutasították, hogy megszegjék a törvényességet.

"Szavazni, ez a legkifejezőbb és legvilágosabb képe a demokráciának, de a történelem során sok nem demokratikus rezsim használta a szavazást arra, hogy legitimizálja magát" – mondta Rajoy. Szerinte a szavazás csak akkor szinonimája a demokráciának, ha azt a törvény tiszteletben tartásával teszik. A miniszterelnök azt mondta, hogy mindig kész volt a párbeszédre a katalán vezetéssel, de kizárólag törvényes keretek között, s erre továbbra is hajlandó.

A spanyol kormányfő beszéde idején több városban is ezrek tiltakoztak az utcákon, mert a spanyol csendőrség a nap folyamán 41 katalán kormányzati hivatalban és más helyszínen házkutatást tartott, a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keresve, s őrizetbe vett 14 magas rangú helyi tisztviselőt.

Lleidában például 8-10 ezer ember tiltakozott, Tarragonában ötezerre tették a tüntetők számát, míg Madridban a város főterének számító Puerta del Solon több mint ezren gyűltek össze, hogy kiálljanak a katalánok döntéshez való joga mellett.

A katalán rendőrség becslése szerint Barcelonában 40 ezren gyűltek össze a belvárosban a katalán kormány gazdasági tanácsosának hivatala előtt, és kulcsaik csörgetésével fejezték ki, hogy elutasítják a hatósági fellépést. "Szavazunk! Függetlenség!" – skandálták.

Reggel óta folyamatos volt a tiltakozás, az első tüntetők nem sokkal azután érkeztek, hogy a csendőrség megkezdte a házkutatást az épületben. Az Anubis akcióban Bigues i Riells egyik üzemcsarnokában mintegy 9 millió kinyomtatott szavazólapot foglaltak le.

Carles Puigdemont katalán elnök napközben rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyet követően hivatalos televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: "elutasítjuk és elítéljük a spanyol kormány totalitárius fellépését". Szerinte a katalán kormányt olyan "agresszió" érte a spanyol kormány részéről, amely kívül esik a törvényes kereteken.

"A spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését" – mondta az elnök, és a katalán kormány támogatásáról és védelméről biztosított mindenkit, akit a hatóságok őrizetbe vettek. Szerinte a katalánok október 1-jén szavazni fognak a függetlenségről.