A madridi alkotmánybíróság büntetné a szakadár katalánokat

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

Folytatódtak az utcai tiltakozások Barcelonában, mert a spanyol csendőrség őrizetbe vett 14 magas rangú katalán tisztviselőt, a kormányzati épültekben pedig házkutatást tartott. Az alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumokat kerestek.


A katalán legfelsőbb bíróság épületénél mintegy kétezren gyűltek össze a "Szavazunk" és "Függetlenség" szavakat skandálva. A tiltakozók között megjelentek a katalán függetlenségpárti politikusok és többen fel is szólaltak. Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke azt mondta az egybegyűlteknek: ezt a mozgósítást tartsák fenn október 1-ig, "a jövőért és a demokráciáért", békés módon.

A csendőrség előtt becslések szerint mintegy 150-en vonultak fel spanyol zászlókkal, akik viszont a hatóság támogatását kívánták kifejezni. "Ne szavazzatok!", "Spanyolok vagyunk, katalánok vagyunk" – állt a transzparenseiken.

Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes szerint a szerdai intézkedésekkel az állam "megváltoztatta a játékszabályokat". Elismerte, hogy a referendumot nem fogják tudni úgy megrendezni, ahogy azt elképzelték, de továbbra is kiállt a voksolás mellett.

A csendőrök szerdán több mint 9 millió szavazólapot foglaltak le, amelyeket a népszavazásra készítettek elő. Lefoglalták azokat a leveleket is, amelyekben a szavazókörök kisorsolt tagjait értesítették volna, hogy pontosan mikor és hol kell megjelenniük október 1-én.

A katalán kormány továbbra is elkötelezett a referendum megrendezése mellett, de azt nem tudni, hogyan képzeli a lebonyolítást.

Madridban a spanyol törvényhozás katalán pártjainak képviselői, a Baszk Nacionalista Párt, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség képviselői közösen ítélték el a hatósági akciókat Katalóniában, és követelték az őrizetbe vett személyek szabadon bocsátását. A nap folyamán a 14 őrizetbe vett tisztviselő közül hetet már elengedtek.

A spanyol alkotmánybíróság délutáni ülésén újabb döntést hozott a függetlenségi népszavazásról: 48 órát adott a referendum megrendezéséért felelős választási szindikátusnak, hogy feloszlassa magát. Ha nem teszik meg, naponta 12 ezer euró büntetést kell fizetnie a testület hét tagjának. A jogászokból, politológusokból álló szindikátus tagjait a katalán függetlenségi pártok választották ki a feladatra.