A macskákon múlhat a vasárnapi török választás?

Fotó: MTI/MTVA / IGOR KOVALENKO

-

Az állatorvosok attól tartanak, hogy megismétlődik a 2011-es malőr, amikor sokan egy macska miatt nem tudtak szavazni.


Levélben figyelmeztette a török állatorvosi kamara azokat, akik macskát tartanak, hogy vigyázzanak az állatokra, nehogy balhét csináljanak a vasárnapi választáson.


A BBC beszámolója szerint az állatorvosok attól tartanak, hogy a háziállatokon múlhat a török parlamenti választás eredménye. Legutóbb, 2011-ben ugyanis egy macska besétált egy transzformátorba, áramszüret lett és emiatt többen nem tudtak szavazni. Állítólag választási csalás is lehetett emiatt.

A doktorok arra figyelmeztetik az állattartókat, hogy ha nem figyelnek az házi kedvencükre, annak következményei lesznek: fontolóra veszik, hogy nem fogadják őket többé a rendelőben.


A török választás tétje

Törökországban a törvényhozó hatalom letéteményese az egykamarás Nagy Nemzetgyűlés (Büyük Millet Meclisi), amelynek 550 tagját négyévente, közvetlenül választják. A pártok bejutási küszöbe tíz százalék. A 2011. június 12-én megtartott parlamenti választáson a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) győzött a szavazatok 49,9 százalékának megszerzésével, ezzel 327 képviselői helyet szerzett meg az 550 fős parlamentben. A fennmaradó helyeken három ellenzéki párt osztozik, a Köztársasági Néppárt (CHP) 135, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) 53 és a kurdbarát Béke és Demokrácia Párt (BDP) 35 mandátumot szerzett meg. A kormányfői tisztséget 2014. szeptember 6. óta Ahmet Davutoglu, a korábbi külügyminiszter tölti be.

A most esedékes választáson a 2003 óta hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kétharmados többséget (367 képviselői helyet) szeretne elérni, mert ez lehetővé tenné az alkotmány módosítását és az - Erdogan hatalmát megszilárdító - elnöki rendszer teljes körű bevezetését. A legutóbbi felmérések nem valószínűsítik az AKP ilyen nagyarányú győzelmét, a kormányzó pártot az utóbbi időben egyre több bírálat éri.