A macskák színe összefügg az agresszivitásukkal

Fotó: Biosphoto / Gil Chamberland

-

És kicsit a nemük is, bár ennek is van köze a színükhöz.


A teknőctarka-fehér macskák már régóta arról ismertek, hogy elég antiszociálisan viselkednek. 1895-ben például Henry Huidekoper amerikai tábornok – aki elvesztette az egyik karját a gettysburgi csatában – azt írta róluk, hogy „nem túl ragaszkodó, és néha még sötét és rosszkedvű is” – idézte az Independent.


A davisi Kaliforniai Egyetem tudósai most a tudományos alapját is megtalálhatták a macska bundájának színe és az emberekkel szembeni agresszív viselkedés között. Tanulmányukat, amelyet a Journal of Applied Animal Welfare Science című lapban jelentették meg, egy online felmérésre alapozták.

Összesen 1274 macska gazdája válaszolt a kérdőívre, amelyben a macska agresszivitásának mértékére és mennyiségére kérdeztek rá.

Az eredmények azt mutatták, hogy a teknőctarka-fehér, valamint a fekete-fehér és szürke-fehér macska agresszívabb, mint más színű társaik. Ráadásul köztük is többségben vannak a nőstények, mert a hímek között az X-kromoszómák miatt nagyon ritka, hogy teknőctarkák legyenek.


Jó, és akkor melyek a legnyugodtabbak?

A kutatócsoportot vezető Elizabeth Stelow szerint összességében könnyen kezelhetőek a macskák, de ha biztosra akar menni egy leendő macskatulajdonos, akkor az ideális, ha feketét, szürkét, fehéret vagy cirmost választ.