A macedón elnök elutasítja az új nyelvtörvényt

Fotó: yeowatzup

-

Nem írta alá Gyorge Ivanov macedón elnök a törvényt, amely az albán nyelvet az ország egész területén hivatalossá tette volna. A szkopjei parlament múlt héten fogadta el a jogszabály.


A jobboldali államfő szerdán bejelentette: alkotmányellenesnek tartja, ezért nem írja alá az albán nyelv státuszát szavatoló törvényt. "Olyan törvényt fogadtak el, amely igazságtalan, és előnyöket biztosít az albán nyelv számára" – mondta Ivanov.

A Szobrányéban ezért újra kell szavazni a jogszabályról. Ha a balközép szocdemek és az albánok többsége ismét elfogadja, akkor már nem lesz szükség az államfő beleegyezésére ahhoz, hogy hatályba lépjen. Ezután a törvényt csak az alkotmánybíróságon lehet megtámadni.

A múlt csütörtökön a 120 fős parlament 69 tagja szavazott az új nyelvtörvényre. A törvény szerint az albán nyelv ott is hivatalos használatban lenne, ahol az albánok aránya nem éri el 20 százalékot. A korábbi jogszabály 2001-ben, a macedóniai albánok fegyveres lázadása után született. A konfliktust lezáró békemegállapodás szerint ott, ahol az albán aránya meghaladja a 20 százalékot, az albán is hivatalos nyelvként használható.

Becslések szerint a 2,1 milliós Macedónia lakosságának mintegy harmada albán.