A Lufthansa nem szólt a légügyi hivatalnak, hogy Lubitz depressziós

Fotó: MTI/MTVA / GUILLAUME HORCAJUELO

-

A Welt am Sonntag azt írta, a hatóság csak három nappal a katasztrófa után döbbent rá Lubitz előéletére, amikor megnézték a papírokat a Lufthansa egészségügyi központjában.


A Lufthansa nem árulta el a légügyi hatóságnak, hogy Andreas Lubitz depresszióval küzdött, írja a Welt am Sonntag. A lap a Szövetségi Repülési Hivataltól (Luftfahrtbundesamt, LBA) azt az információt kapta: nem tudták, hogy Lubitznak mentális problémái vannak, arról csak a katasztrófa után értesültek.

Andreas Lubitz a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-gép másodpilótájaként kizárta a kabinból a pilótát, és az eddigi adatok szerint szándékosan hegynek vezette a gépet. Ezután kiderült, hogy folyamatosan depresszióval küzdött, és hogy egy baleset miatt a látásával is problémái voltak. Minderről azonban nem számolt be a főnökeinek, ők csak annyit tudtak, hogy évekkel ezelőtt valóban depresszió miatt kellett megszakítania a kiképzését, de aztán minden orvosi teszten átment.

Az LBA azt állítja, hogy ők viszont még az akkori ügyről sem tudtak semmit, csak három nappal a katasztrófa után döbbentek rá, amikor megnézték az orvosi papírjait a Lufthansa orvosi központjában. A papírokból az is kiderül, hogy Lubitzot hatszor vizsgálták az orvosok, miután folytatta a kiképzést, de egyik vizsgálat sem speciális pszichiátriai vizsgálat volt. A Lufthansa a nyomozásra hivatkozva nem kommentálta mindezt.