A lovak felismerik az emberi érzelmeket

Fotó: Ingram Publishing / Ingram Publishing

-

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a lovak kivételesen intelligens állatok, ám pszichológusok most azt is bebizonyították, hogy képesek felismerni a pozitív és negatív arckifejezéseket.


Ha mérgesen nézünk, vagy rávicsorgunk egy lóra, akkor az jó eséllyel a bal arcát fogja felénk fordítani és a pulzusa is felmehet – áll a Sussex University kutatóinak jelentésében. A bal arc az állatvilágban gyakran áll összeköttetésben a negatív dolgokkal – a bal szemből a jobb agyféltekébe fut be az információ, ahol a fenyegető és félelmetes ingerek feldolgozása is történik.


A kísérlet szerint a lovak fényképről is képesek különbséget tenni a pozitív és negatív arckifejezések között. A kutatók nagy felbontású képeket mutattak az állatoknak, melyeken ugyanaz a férfi hol mosolygott, hol vicsorgott. A különböző lovardákból származó összesen 28 ló mind le tudta olvasni az érzelmeket az emberi arcról – írja a Guardian.

A lovak egyébként maguk is nagy számú arckifejezést használnak kommunikációjuk során, így annyira nem meglepő, hogy – a kutyákhoz hasonlóan – az emberi arckifejezésekre is fogékonyak. A pszichológusok szerint a kísérlet eredménye hozzájárulhat annak kutatásához, hogy az érzelmek nem verbális kommunikációja milyen mértékben öröklött készség, vagy az életünk során tanuljuk meg.