A londoni parlament is tárgyal a Trump meghívását ellenző petícióról

Fotó: AFP / MOLLY RILEY

-

Azt követelik, hogy az amerikai elnök ne legyen a királynő hivatalos vendége.


A brit parlament napirendre vette a petíciót, amelynek kezdeményezői azt követelik a kormánytól, hogy vonja vissza Donald Trump meghívását. A petíció a hétvégén indult, aláírói pedig azt követelik, hogy Nagy-Britannia ne fogadja állami látogatáson, II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt. A meghívást Theresa May miniszterelnök adta át az uralkodó nevében washingtoni látogatásán.

Az állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a brit uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Évente legfeljebb egy vagy két – igen ritka esetben három – alkalommal hív meg külföldi államfőket az udvar, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen invitálás.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás kezdeményezői szerint Trumpnak lehetőséget kell adni arra, hogy az USA vezetőjeként beléphessen az Egyesült Királyságba, állami látogatásra azonban nem szabadna meghívni, mivel ez „kínos helyzetbe hozná” II. Erzsébet királynőt. A petíció szerint az amerikai elnököt „a nőkkel szemben tanúsított,


alaposan dokumentált megvető és közönséges magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa.

A petíció aláíróinak száma kedd délután átlépte az 1,7 milliót, és percenként továbbra is több százan csatlakoznak a támogatókhoz.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír. Az alsóházban bejelentették, hogy a képviselők február 20-án tárgyalnak a kezdeményezésről.


Nem vonják vissza

A Downing Street szóvivője hétfőn közölte, hogy a kormány nem vonja vissza a meghívást, mivel ez populista lépés lenne, és lerombolná a kétoldalú kapcsolatokban elért vívmányokat. A miniszterelnöki hivatal illetékese szerint az USA „hatalmas, fontos szövetséges”, és


Londonnak hosszú távra kell gondolkodnia.

Brit politikusok nyíltan kifogásolták, hogy az amerikai elnök átmeneti korlátozásokat és tilalmakat rendelt el egyes muzulmán többségű országok állampolgárainak amerikai beutazására.

Sadiq Khan, London muszlim polgármestere „szégyenteljesnek és kegyetlennek” minősítette Trump rendeleteit. Khan szerint addig nem szabad „vörös szőnyeggel fogadni” Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak. Amber Rudd brit belügyminiszter szerint a rendeletek propagandalehetőséget kínálnak az Iszlám Államnak.