A londoni elemzők 3 százaléknál nagyobb növekedést várnak

Fotó: MTI Rt. Fotószerkesztőség / Kálmándy Ferenc

-

Londoni pénzügyi elemzők a felülvizsgált idei első negyedévi növekedési adatokra reagáltak.


A KSH pénteken ismertetett második becslése szerint éves összevetésben 3,5 százalékkal nőtt a magyar hazai össztermék (GDP) az első három hónapban. Az első becslés még 3,4 százalékos éves növekedést valószínűsített.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a KSH pénteki adatismertetését kommentálva közölték: továbbra is helytállónak tartják azt a várakozásukat, hogy a növekedési lendület jórészt stabil marad, és a jelenlegi negyedévben 3 százalékos negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített növekedéshez lesz elegendő. A ház 2015 egészére 3,2 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a növekedési lendület stabilitására utal az Európai Bizottság gazdasági hangulati felmérése is, amely szélesebb bázisra alapul, mint a feldolgozószektorra korlátozódó beszerzésimenedzser-index (BMI).

A cég elemzői szerint a felülvizsgált GDP-adatsor várhatóan semleges hatást gyakorol a monetáris politikára. A növekedés jelentősen meghaladja a hosszú távú potenciált, amely a JP Morgan becslése szerint 1,5-2,0 százalék között lehet, ami a magyar gazdaságban érvényesülő erősen dezinflációs hatású negatív kibocsátási rés gyors ütemű bezáródására utal. Az első negyedévi növekedés szerkezetéből azonban a ház londoni elemzői szerint az a következtetés vonható le, hogy a magyar gazdaságban egy ideig még nem várható jelentősebb inflációs nyomás megjelenése.

Mindezek alapján a JP Morgan közgazdászai azt várják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is laza monetáris kondíciók fenntartására törekszik, feltéve, hogy a maginfláció és a bérkiáramlás növekedése mérsékelt ütemű marad.

Más nagy londoni házak is jósolnak 3 százalék feletti idei magyar gazdasági növekedést és folytatódó monetáris enyhítést.


Morgan Stanley

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított új előrejelzésükben közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. A ház jövőre lassabb, 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol, de a cég mindkét előrejelzését javította, korábbi prognózisa ugyanis 2015-re 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

Az elemzők közölték: ezzel együtt is változatlanul lefelé ható kockázatokat látnak arra az előrejelzésükre, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa 1,50 százalékos alapkamaton véget ér.

A cég szerint az MNB továbbra is enyhítésre hajló alapállása „az 1,00 százalékos alapkamat felé tartó” további kamatcsökkentések előtt is megnyithatja az utat, feltéve, hogy kedvező marad a kockázati háttér, és a magyar befektetési eszközök jól teljesítenek.


BofA Merrill Lynch Global Research és Goldman Sachs

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) globális feltörekvő piaci előrejelzése szerint az MNB alapkamata 2015 végére 1,35 százalékig süllyed a jelenlegi 1,65 százalékról. E cég szerint azonban az a feltétele ennek, hogy addig ne romoljon markánsan a globális kockázatvállalási hangulat.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői azzal számolnak, hogy az MNB monetáris tanácsa 1,25 százalékos alapkamaton fejezi be a jelenlegi enyhítési ciklust, bár pénteki előrejelzésük szerint az MNB monetáris eszköztárának e héten bejelentett átalakítása gyakorolhat bizonyos felfelé ható kockázatot a cég e prognózisára.

A GS londoni elemzői szerint ugyanakkor az MNB enyhítésre hajló alapállását alátámasztó tényezők között van, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő nemrég pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.