A Liverpool egykori sztárja is a szigorúbb kvótázás mellett

Fotó: Getty Images / Don Morley

-

Öt nagy tekintélyű, korábbi kiváló vezetőedző közös levélben biztosította támogatásáról Greg Dyke-nak, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnökének azon tervét, mely szerint a jövőben a hazai játékosokat szeretné előtérbe helyezni a Premier League-ben.


Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Sven-Göran Eriksson, Graham Taylor és Steve McLaren egyetért Dyke-kal abban, hogy az angol válogatott azért nem tud komoly sikereket elérni, mert a bajnokságban nagyon visszaszorultak az angol játékosok, a hazai fiatalok nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak lehetőséghez.

A trénerek levelükben felhívták a figyelmet arra, hogy amíg húsz éve a játékidő hetven százaléka esett az angol futballistákra az élvonalban, addig jelenleg ez a szám mindössze 32 százalék. Az FA első embere azt javasolja, hogy a csapatok 25-ös keretében jelenleg engedélyezett 17-ről 2016-tól négy év alatt fokozatosan szorítsák vissza 13-ra a külföldiek számát.

Dyke előterjesztésében szintén riasztó adatokkal indokolta a változás szükségességét, ugyanis a kimutatások szerint 2014-ben mindössze 24 angol játékos szerepelt a Bajnokok Ligájában, annak ellenére, hogy négy Premier League-együttes vett részt a sorozatban. Az angolokkal szemben 78 spanyol, 55 német és 51 brazil játékos jutott szóhoz a BL-ben tavaly.