A Líra viszi az Alexandra boltjainak egy részét

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Megállapodott mintegy húsz Alexandra-könyvesbolt átvételéről a Líra Könyv Zrt. és az azokat működtető Rainbow Üzletlánc Kft. – közölte Kolosi Tamás, a Líra elnök-tulajdonosa.


Ezzel alapvetően a dolgozók, a még használható berendezések és a könyvek kerülnek át hozzájuk – írja a Népszava. Bár a boltok bérlemények, amely jog így nem adható-vehető, a Rainbow békés átmenetet, így a felmondási időben is rugalmasságot ígért. (A Líra ettől függetlenül már korábban tárgyalásokat kezdeményezett az ingatlantulajdonosokkal a bérlemények átvételéről.)

Kolosi Tamás közölte: a CBA Újhegy Bevásárlóudvarban már március során Líra lehet az Alexandrából. Más egységekről konkrétan nem nyilatkozott, de érzékeltette, hogy az általuk átveendő 15-25, legalábbis nyereséggel kecsegtető bolt alapvetően nem Budapest belső területein, inkább külső kerületekben, illetve más városokban található. Több egység esetén nyitottak azt a bevásárlóközponton belül kisebb alapterületűre cserélni. A Budapest belvárosi Alexandrák szerinte inkább veszteségesek. Az Andrássy úti Párizsi Nagyáruházban üzemelő például évi több tízmilliós mínuszt hozhat. A tárgyalásokon a Rainbow Kft.-t az általa megbízott PD Consulting képviselte.

A Matyi Dezső által felépített, pécsi központú Alexandra könyváruházlánc összeomlása előzményeként tavaly a kiskereskedelmi oldalukat képviselő Rainbow irányítási jogait Matyiéktól az ismeretlen Wolf-CRS Kft. szerezte meg. Az új résztulajdonos ezután a legismertebb felszámolók közé tartozó Somogyi Ferenc vezette PD Consultingot bízta meg a csoport átvilágításával. A PD Consulting állítólag törvénytelenségekre bukkant, ami kölcsönös feljelentgetésekbe torkollott. Januárban a Matyiék tulajdonában maradt nagykereskedő, a Könyvbazár bejelentette, hogy a Rainbow nem adja át nekik az Alexandrákban eladott könyvek árát, így maga se képes fizetni a kiadóknak. A Rainbow a nála lévő könyveket nem szolgáltatta vissza a tulajdonosoknak. Az, hogy a vételár hová tűnt, máig nem tudható.

Kolosiék mindezek miatt alapos leltárral veszik majd át az árut. Az új boltokat a Móra Könyvkiadóval közösen alapított Janikovszky és Kolosi Kft. veszi át, az üzemeltetést pedig a Líra végzi majd. Ha az elkövetkező napok nem hoznak gyökeres fordulatot, feljelentésüket is hajlandóak visszavonni – tette hozzá.

Piaci hírek szerint a pénteki tárgyalások nyomán más kereskedők-kiadók – így például a Libri-Bookline vagy a Saxum – is szemezgethetnek az Alexandrák között. Számos egység ugyanakkor egyelőre pártában maradhat.