A ligetvédők a vidám parki fakivágást is félbevágták

-

Miután a ligetvédők megjelentek a volt Vidám Parknál, az építők nem folytatták a fák kivágását a leendő biodóm helyén. Az állatkert szerint betegek a fák, a civilek akkor hiszik, ha látják. Hétből hárommal mindenesetre végeztek.


Hétfő reggel hét körül kezdtek hozzá a fák kivágásához az egykori Vidám Park hátsó, a vasúti vágányokkal szomszédos területén, amelyet már évekkel korábban bekebelezett a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK). Ezt az elhanyagolt területet, a Vidám Park volt gazdasági bejáratát is érinti a leendő biodóm létesítése. Ezt a FÁNK a tulajdonos fővárosi önkormányzat támogatásával építi. A biodóm a majdani Pannon Park 1,7 hektáron elterülő központi épülete lesz állatokkal – többek között elefántokkal, törpe csimpánzokkal, tengeri tehenekkel – és növényekkel.


A ligetvédők nyolckor érkeztek a helyszínre, akkorra az építők már 3 fát kivágtak, majd a munkával leálltak a Varannó utcában. Ez az eldugott, kanyargós utca biztosította az átjárást az Állatkerti körút és Hungária körút között a Vidám Park és az állatkert érintésével, de harmadik éve le van zárva az állatkerti ingatlanfejlesztés miatt.

Összesen 15 fa található a fejlesztési területen:


nyolcat átültetnek, hetet ki kell vágni

– mondta Hanga Zoltán, a FÁNK szóvivője. A VS.hu-nak azt mondta, saját kertészmérnökeik szakvéleményét igazságügyi szakértő is megerősítette, majd megkapták a hatóság – az ötödik kerületi önkormányzat – jóváhagyását. A szóvivő tájékoztatása szerint rossz állapotú fákról van szó, olyanokról, amelyeket nem érdemes vagy nem szabad megtartani.

A ligetvédők azt kifogásolták, hogy nem avatták be őket a favágási tervekbe. A hatósági határozatot július 27-én adták ki, és a lehető legkorábban, öt nappal később meg is kezdték a végrehajtását. A határozat ellen tizenöt nap áll rendelkezésre fellebbezni, amivel az egyik ligetvédő élt is, de annak nincs halasztó hatálya, nem lehet akadálya a fakivágás befejezésének.Nem állnak le

Hanga Zoltán lapunknak azt mondta, nem ígérik a munkák leállítását, de azt igen, hogy minden kért információt átadnak a civileknek, akiket be is engednek a területre. Reggel két órán át álltak a rendelkezésükre.

A ligetvédők látni akarják az egyes fákra vonatkozó kertészeti szakvéleményt, és a helyszíni bejárástól sem tágítanak. A szóvivő szerint ennek nem lesz akadálya, ha kijelölnek egy kapcsolattartót, aki közli kérdéseiket, igényeiket. A tiltakozók szerint ezzel nem sokat érnek, mert az állatkert nem garantálja, hogy a szakvélemény átadásáig és a terepszemléig nem vágja ki a maradék négy fát. Jelenleg egyébként még azt se tudják, melyik fákról van szó, mert az állatkert nem avatta be őket.


„Csak azét, mert a ligetvédők – egy jogilag nem létező civil szervezet – nem engedik, nem fogunk leállni.

A kivágás szakmailag és jogilag is rendben van. Ha meg tudjuk oldani munkaszervezésileg, hogy később végezzük el, akkor várunk” – mondta a szóvivő.

A ligetvédők mindenesetre megszervezték a fák huszonnégy órás külső őrzését, és demonstrációt jelentettek be a vágányok menti területre, amelyet a rendőrség – nem lelkesedve a balesetveszélyes helyszín miatt – tíz napra engedélyezett.


Fa átültetése után fél évvel


Hanga furcsállja, hogy most kérnek beleszólást a döntésbe: három évvel azután, hogy a főváros ellenszavazat nélkül döntött a fejlesztésről. A tervek nyilvánosak voltak, társadalmi és civil egyeztetéseket tartottak. Méltánytalannak tartaná megkérdezni ezek után, szabad-e azt csinálniuk, ami már minden fórumon támogatást kapott.

A nyolca fa átültetése még nem kezdődött meg, de több, nem a területen élő fát már átültettek. Ezek egyike meglehetősen lehangoló képet mutat, minden levele elsárgult, de a szóvivő szerint ez még nem a véget jelenti. Hogy életképes maradt-e, az majd jövő tavasszal derül ki. Egy közepes fa átültetése egy évet meghaladó folyamat.