A lex CEU után a civil szervezetekről szóló törvény jön

Fotó: Csudai Sándor

-

Ötpárti egyeztetést tartottak a tervezetről, amely – a kormánypártok szerint – biztosítja a civil szervezetek átláthatóságát.


Az elmúlt két évben különösen fontossá vált a külföldről támogatott civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága, hiszen Magyarországnak ezen keresztül is meg kell védenie magát – mondta Gulyás Gergely az ötpárti egyeztetés után.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a Soros György által támogatott szervezetek minden korábbinál élesebben támadják a magyar kormányt azzal a céllal, hogy szétzilálják a magyar határvédelem rendszerét és kikényszerítsék a bevándorolók szabad bejutását. Ezen szervezetek több esetben burkoltan vagy nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítottak – mondta Gulyás. Szerinte fontos, hogy minden esetben tudható legyen, kik a támogatók, függetlenül attól, hogy egy civil szervezet Soros Györgytől, oroszoktól vagy például az unió más államától kap támogatást.


Néhány hét alatt megszavazhatják

A javaslatot még a héten előterjeszti a Fidesz frakciója. Minden olyan szervezetnek, amely 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást kap, regisztrálnia kelljen magát, mint külföldről támogatott szervezet. Az ötpárti egyeztetésre kiküldött törvényjavaslat szerint a regisztráción kívül azt is előírnák a civileknek, hogy minden kiadványukban tüntessék fel: „külföldről támogatott szervezetnek" minősülnek – írja a 444.

Gulyás azt mondta, hogy egy állam szuverén működéséhez az is hozzátartozik, hogy


a civil szervezetek tekintetében is tudjunk azokról, akik külföldről kapnak támogatásokat.”

Szerinte egyes, Soros György által támogatott szervezetek célja, hogy szétzilálják a magyar határvédelem rendszerét, és kikényszerítsék a bevándorlók szabad bejutását Magyarországra.

Ha a héten benyújtják a javaslatot, normál ügymenetben 5-6 héten belül fogadhatják el a törvényt. Gulyás szerint addigra meglesz a Nemzeti Konzultáció eredménye is, amiben van civilekkel kapcsolatos kérdés, így annak tudatában döntenek majd a szavazásnál a kormánypárti képviselők.

A Fidesz-KDNP javaslatát az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselője is elutasította.


Első lépés

A Soros-szervezetek két éve folyamatosan támadják a magyar kormány intézkedéseit – írta közleményében a Fidesz. A párt szerint céljuk a határvédelem szétzilálása, a bevándorlók szabad bejutásának kikényszerítése. Nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak. Magyarországnak meg kell védenie magát. Ennek első lépése az átláthatóság. Minden magyar embernek tudnia kell, kicsodák Soros György emberei, milyen pénzek és milyen érdekek állnak a külföldről támogatott szervezetek mögött – írta a Fidesz, nem részletezve, hogy az átláthatóság első lépéseit milyen további lépések követhetik.